Lämna synpunkter om statsstöd inom given för en ren industri

EU-kommissionen vill förenkla reglerna för statsstöd för att underlätta investeringar i grön industriomställning. Ett utkast till ett nytt ramverk har tagits fram, och nu bjuds allmänheten in att lämna synpunkter. Syftet är att stärka Europas konkurrenskraft samtidigt som utfasningen av fossila bränslen påskyndas. Svara på samrådet senast 25 april 2025.

EU-kommissionen planerar att förenkla reglerna för statsstöd senast i juni 2025. Detta initiativ presenterades i slutet av februari i samband med lanseringen av given för en ren industri (Clean Industrial Deal), som syftar till att säkra industrins konkurrenskraft i Europa samtidigt som utfasningen av fossila bränslen påskyndas. Som en del av detta arbete har EU-kommissionen tagit fram ett utkast till ett nytt ramverk för statsstöd och öppnar nu offentligt ett samråd för att samla in synpunkter.

EU:s regler för statsstöd finns till för att säkerställa att konkurrensen på den inre marknaden inte snedvrids. Dessa regler anger hur medlemsländerna får stödja vissa verksamheter med hjälp av offentliga medel. Det nya ramverket är tänkt att komplettera de befintliga reglerna genom att förenkla vissa villkor, vilket EU-kommissionen menar är nödvändigt för att möjliggöra och påskynda investeringar inom given för en ren industri.

Det nya ramverket

Utkastet till det nya ramverket för statsstöd beskriver under vilka villkor olika former av statsstöd kan anses vara förenliga med den inre marknaden. EU-kommissionen uppmuntrar medlemsländerna att införa stödprogram där det är lämpligt. När dessa program godkänts av EU-kommissionen ska de snabbt kunna bevilja individuella stöd till verksamheter.

Utkastet innehåller bestämmelser för följande typer av stödåtgärder:

  • Åtgärder som påskyndar utbyggnaden av förnybar energi. Medlemsländerna föreslås få möjlighet att skapa stödprogram för investeringar i förnybar energi och energilagring. Dessa program ska kunna använda förenklade upphandlingsprocesser som gör det möjligt att snabbt komma i gång med projekten. Länderna ska kunna anpassa programmen efter teknologier som passar deras egen energimix och även ge stöd till nyare och mindre utvecklade teknologier utan att behöva använda upphandling. För att säkerställa att projekten verkligen påskyndas måste de genomföras inom en viss tidsram.

  • Åtgärder för att underlätta utfasning av fossila bränslen inom industrin. Medlemsländerna ska kunna ge statsstöd till investeringar i teknologier som minskar koldioxidutsläpp. Detta föreslås ske antingen genom stödprogram baserade på upphandlingar, där företag konkurrerar om stödet, eller genom direkt stöd till specifika projekt, men inom vissa gränser.

  • Åtgärder för att säkerställa tillräcklig tillverkningskapacitet inom ren teknik. Medlemsländerna föreslås kunna ge stöd till viss utrustning för ren teknik, som exempelvis batterier, solpaneler, vindkraftverk och värmepumpar. Länderna ska också kunna ge stöd till viktiga komponenter och råvaror som krävs för att tillverka dessa produkter.

  • Åtgärder för att avlasta risken för privata investeringar. Medlemsländerna föreslås kunna införa åtgärder för att minska riskerna som är kopplade till privata investeringar inom förnybar energi, utfasning av fossila bränslen inom industrin, tillverkningskapacitet inom ren teknik samt viss energiinfrastruktur.

Vem kan lämna synpunkter?

Samrådet är öppet för alla medborgare, organisationer och medlemsländer att delta i. Synpunkter kan lämnas till och med 25 april 2025. Utkastet är öppet för kommentarer på samtliga delar och efterföljs av ett frågeformulär med ett antal specifika frågor.

Vad händer sen?

När det antagits ska det nya ramverket för statsstöd gälla fram till den 31 december 2030. EU-kommissionen menar att detta ska ge medlemsländerna en längre planeringshorisont, samtidigt som företag får bättre förutsägbarhet och trygghet inför kommande investeringar.

/Maria Janulf

Svara på samrådet här

Läs EU-kommissionens utkast här

Läs mer om given för en ren industri här

Foto: vecteezy.com

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information