Norra Sverige på plats för S3-konferens i Bryssel

Den 17–19 juni arrangerade EU-kommissionen det årliga forumet S3 Community of Practice Forum, som denna gång hölls i Bryssel efter tidigare upplagor i Barcelona och Rimini. Forumet, som samlade över 340 deltagare från närmare 60 europeiska regioner, är en central mötesplats för att stärka det regionala innovationsarbetet inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik, med särskilt fokus på smart specialisering (S3). Norra Sverige representerades av en delegation från Norrbotten och Jämtland Härjedalen, och i anslutning till konferensen anordnade North Sweden European Office även ett förmöte med fokus på kunskapsutbyte och nätverkande.

Det var tredje gången som S3 Community of Practice Forum arrangerades som fysiskt evenemang. Forumet inleddes med ett digitalt öppningsanförande av EU-kommissionär Raffaele Fitto, med ansvar för sammanhållning och reformer. Därefter följde presentationer från flera av kommissionens generaldirektorat, däribland Generaldirektoratet för regional- och stadspolitik (DG REGIO), Generaldirektoratet för forskning och innovation (DG RTD) samt det gemensamma forskningscentret Joint Research Centre (JRC). Dessa presentationer gav inblickar i kommande finansieringsmöjligheter, reformagendor och vägledningar för hur regioner bättre kan förankra och kommunicera resultaten från sin smarta specialisering. Nicola De Michelis från DG REGIO betonade särskilt vikten av att se S3 som ett reformverktyg i linje med den framtida sammanhållningspolitiken, och uppmanade regionerna att redan nu börja arbeta strategiskt utifrån detta perspektiv.

Konferensprogrammet var utformat för att ge deltagande regioner möjlighet att ta del av andra regioners erfarenheter och konkreta exempel på hur arbetet med smart specialisering kan organiseras och utvecklas. Smart specialisering är sedan länge ett centralt instrument i EU:s arbete med att stärka regional konkurrenskraft, och forumet fungerar som en plattform för att främja samverkan mellan regioner, akademi, näringsliv och myndigheter.

Från norra Sverige deltog representanter från Region Norrbotten och Region Jämtland Härjedalen, liksom LTU Business som samordnar S3 Norrbotten Innovation Center, en viktig nod i regionens innovationssystem. Även Torsta naturbruksgymnasium från Jämtland Härjedalen deltog med en grupp elever och lärare, vilket bidrog med ett värdefullt perspektiv från utbildningssektorn.

Niklas Johansson, senior rådgivare på North Sweden European Office tillsammans med gruppen.

Inför konferensen arrangerade North Sweden European Office en förträff för de svenska deltagarna från norra Sverige. Syftet var att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte och fördjupad dialog om S3-arbetet. Deltagarna fick bland annat träffa Niklas Johansson och Max Englund, båda seniora policyrådgivare på North Sweden, samt Eerikki Vainio från East and North Finland. Vainio presenterade arbetet med en gemensam smart specialiseringsstrategi för sju regioner i östra och norra Finland – ett initiativ som också är aktivt inom Vanguard-initiativet, ett europeiskt nätverk för interregional samverkan inom avancerad industri och innovation.

Max Englund, senior rådgivare på North Sweden European Office.

Under förträffen deltog även representanter från den ideella organisationen Demsoc, som arbetar för att stärka inkluderande demokratiska processer på lokal, regional och nationell nivå. Dessutom fick gruppen träffa företrädare från den spanska regionen Navarra, som har tagit en ledande roll i EU:s arbete med smart specialisering och är en av Europas mest framstående producenter av teknik för förnybar energi.

I samband med konferensen organiserade Tillväxtverket ett separat möte för de svenska regionerna, vilket gav ytterligare tillfälle till samordning och kontakter med andra aktörer inom EU:s innovations- och sammanhållningspolitik.

Eerikki Vainio, senior rådgivare på East and North Finland EU Office.

Forumet gav därmed regionerna från norra Sverige tillgång till aktuell information om EU:s inriktning för det fortsatta arbetet med smart specialisering, inklusive vägledning inför utformningen av nästa generations S3-strategier. Genom erfarenhetsutbyte och dialog med såväl EU-kommissionen som andra regioner stärks förutsättningarna för att positionera norra Sverige i det fortsatta europeiska innovationssamarbetet.

/Niklas Johansson

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information