Luxembourgs prioriteringar under höstens ordförandeskap

Den 1 juli inledde Luxemburg sitt EU-ordförandskap med temat ”En union för medborgarna”.  Under sin sexmånadersperiod som ordförande vill Luxemburg lyfta fram medborgarnas och företagens perspektiv på EU-frågor.

Bland prioriteringarna för ordförandeskapet framhåller Luxemburg ett fortsatt arbete med tillväxtfrågor. Den Europeiska fonden för strategiska investeringar, kallad Efsi, ska implementeras under hösten. Ordförandeskapet kommer även att fortsätta arbetet med att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens. Luxemburg lägger stor vikt vid EU-institutionernas så kallade agenda för bättre lagstiftning och kommer att arbeta för att förhandlingarna om ett avtal går vidare.

1. Investeringar för tillväxt och sysselsättning – Investeringsplanen för Europa, utformad av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, prioriteras. Likaså vikten av implementeringen av the European Fund for Strategic Investments (EFSI).

2. Fördjupa EU:s sociala dimension – Luxemburg står bakom arbetet för ett Europa med trippel-A rankning i sociala frågor. Investeringar i humankapital för att minska klyftorna och öka den socio-politiska stabiliteten i unionen prioriteras.

 3. Migration samt balans mellan rättsliga frågor och säkerhet – En effektiv flykting- och migrationspolitik som fokuserar på att rädda liv prioriteras, liksom vikten av samarbete med tredje land. Kampen mot terrorism ges hög prioritet.

4. Vitalisering av den inre marknaden – Utvecklandet av en digital inre marknad prioriteras för att kunna skapa fler jobb och tillväxt inom EU.

5. Konkurrens i en global och transparent kontext – Genomförandet av strukturreformer för att säkerställa konkurrenskraft och tillväxt prioriteras. Bekämpandet av skattefusk och skattesmitning lyfts också fram.

6. Hållbar utveckling – Luxemburg prioriterar omställningen till en grön ekonomi med minskade utsläpp av växthusgaser. Hållbar utveckling inom områden som jordbruk och fiske betonas.

7. EU i världen – Ett fördjupat samarbete med EU:s närmaste partners prioriteras och förhandlingar med kandidatländer ses som ett viktigt verktyg för att driva på reformer vid EU:s gränser.

 Vad innebär det att vara ordförandeland?

Det är ordförandelandets uppgift att leda ministerrådets arbete i alla frågor utom utrikes- och säkerhetsfrågor. Ordförandelandet ska även representera ministerrådet gentemot andra institutioner i EU och leda de arbetsgrupper som finns under ministerrådet. Medlemsländerna turas om att vara ordförande i ministerrådet ett halvår i taget. Det finns en bestämd turordning för detta. Hösten 2015 är Luxemburg ordförandeland och till våren 2016 blir det Nederländernas tur.

Sverige var ordförandeland andra halvåret 2009.

Mer information om  Luxemburg ordförandeskap 

/ Alexandra Strömbäck 

22 Sep 2015 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information