Global Citizen – internationell kampanj mot Covid-19

EU-kommissionen har presenterat Coronavirus Global Responsinitiativet, ett globalt ingripande mot Covid-19 för universell tillgång till billig coronavirusvaccination, behandling och tester. Tillsammans med organisationen Global Citizen vill EU-kommissionen öka mobiliseringen och finansieringen.

Coronavirus Global Response

EU-kommissionen har presenterat Coronavirus Global Responsinitiativet som startade den 4 maj för att förena olika länder att jobba tillsammans för att motverka coronaviruset. Den 28 maj lanserade EU-kommissionen, tillsammans med organisationen Global Citizen, kampanjen “Global Goal: Unite For Our Future” som löper till den 27 juni med avslut i ett toppmöte. Tillsammans med Global Citizen vill EU-kommissionen öka mobiliseringen av finansiering för att möjliggöra att världen tillsammans besegrar Coronapandemin och undviker andra pandemier i framtiden. Hittills har Coronavirus Global Responsinitiativet samlat ihop 9.8 miljarder euro som ska finansiera en rad organisationer som i sin tur kommer att jobba för att utveckla lösningar att testa, behandla och vaccinera människor med syftet att stoppa spridningen av Coronaviruset. Global Citizen kommer att leda kampanjen under fyra veckor tillsammans med EU-kommissionen och med Bloomberg Philanthropies, the Bill & Melinda Gates Foundation och the Wellcome Trust som partners.

En viktig milstolpe blir det Globala Vaccintoppmötet imorgon den 4 juni organiserad av Gavi, vaccinalliansen. Syftet med mötet är att stärka hälsosystem och immuniseringskapaciteten för världens fattigaste länder, vilket kommer bli viktigt för att nå målen inom Coronavirus Global Respons.

Coronavirus Global Respons partnerländer: Österrike, Belgien, Canada, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Marocko, Nya Zealand, Norge, Saudi Arabien, Sydafrika, Spanien, Förenade Arab Emiraten och Storbritannien tillsammans med den Europeiska Investeringsbanken som stödjer kampanjen. Fler partnerländer väntas inom kort.

Flera globala artister hjälper till att nå ut med buskapen. Några av artisterna är Adam Lambert, Chloe x Halle, Chris Rock, Coldplay, Dionne Warwick, Femi Kuti, Fher of Maná, Hugh Jackman, Idris & Sabrina Elba, J Balvin, Justin Bieber, Lady Gaga, Lang Lang, Miley Cyrus.

/Signe Johansson

Läs mer om coronavirus global respons, här.

Läs mer om den nya kampanjen, här.

Ta en titt på vilka kända profiler som deltar i kampanjen, här.

03 Jun 2020 Medborgarnas EU

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information