Ansök till nytt EU-nätverk för regionala och lokala politiker

Den 10 april meddelade Regionkommittén att de, tillsammans med EU-kommissionen, lanserar ett nytt nätverk för regionala och lokala myndigheter: European Network of Local Councillors. Syftet med nätverket är att uppmuntra folkvalda politiker på lokal och regional nivå att engagera och lära sig mer om EU-frågor och hur dessa påverkar samhället på lokal nivå.
Tidigare har Regionkommittén och EU-kommissionen drivit två separata nätverk för att föra EU-debatten närmare medborgarna. Dessa två nätverk har nu sammanslagits i det nya initiativet kallat European Network of Local Communities som redan har över 3 000 deltagare.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uttryckt att nätverket både syftar till att föra EU närmare medborgarna och hjälpa EU-kommissionen att bättre förstå hur EU påverkar medborgarnas vardag. Genom denna insikt hoppas man kunna fatta mer informerade beslut på EU-nivå.
Vem kan ansöka?
Nätverket riktar sig till folkvalda representanter som verkar på lokal eller regional nivå och som har ett intresse av att involvera sina samhällen i europeiska frågor. Det finns inga specifika krav på politisk tillhörighet eller roll inom den lokala myndigheten, och det finns inte heller några begränsningar för hur många folkvalda representanter per lokal myndighet som kan delta.
Regionkommittén och EU-kommissionen uppmuntrar särskilt kvinnor och personer från underrepresenterade grupper att ansöka.
Vad erbjuder nätverket?
Enligt Regionkommittén kommer medlemmar i nätverket bland annat att kunna ta del av utbildningstillfällen, workshops och studiebesök i Bryssel, som anpassas efter ledamotens behov och intressen. Målet är att öka ledamöternas förståelse för EU:s funktioner och att ge verktyg för att effektivt nå ut till sina väljare.
Nätverket ska också tillgängliggöra information om EU genom att förse medlemmarna med uppdateringar och kommunikationsmaterial om EU-initiativ. Medlemmarna uppmuntras också att skapa kontakt med varandra för att dela erfarenheter och samarbeta kring gemensamma utmaningar.
Vad förväntas av medlemmarna?
Genom medlemskapet i nätverket åtar sig ledamoten att:
- Kommunicera regelbundet om EU. Detta innefattar att delta i diskussioner och debatter med invånare eller lokal media om EU-initiativ samt att uppmuntra medborgarna att engagera sig i EU:s framtid.
- Anordna lokala evenemang och medborgardialoger om EU-frågor.
- Representera EU på ett objektivt sätt. Detta innebär att sakligt presentera EU:s politik och initiativ baserat på fakta och korrekt information.
- Aktivt delta i nätverkets arbete genom att (i mån av tillgänglighet) medverka i seminarier och besök som erbjuds av EU-institutionerna samt att använda nätverkets digitala plattform och ge återkoppling på aktiviteter.
- Samverka med representanter från EU-kommissionen och Regionkommittén för att skapa gemensamma kommunikationsinsatser på lokal nivå.
Ansök här redan nu. Ansökan är öppen så länge nätverkets arbete fortgår.
/Maria Janulf
Läs mer om nätverket här.
Medborgarnas EU
För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.
Kontakt: Maria Bostrom
Mer information