EU-kommissionen presenterar förenklingar vid införandet av avskogningsförordningen

Den 15 april 2025 publicerade EU-kommissionen en ny vägledning för att förenkla implementeringen av EU:s avskogningsförordning (EU Deforestation Regulation) som väntas börja tillämpas i slutet av 2025. Vägledningen innefattar förenklingar som att minska antalet rapporteringstillfällen av så kallad due-diligence som betyder tillbörlig aktsamhet. Avskogningsförordningen kommer senare under sommaren 2025 att kompletteras med bland annat ett system för landsklassificering, som används för att bedöma risken för att kraven i förordningen inte uppfylls.

I slutet av året, 30 december 2025, kommer avskogningsförordningen börja tillämpas. Avskogningsförordningen presenterades av EU-kommissionen i november 2021 som en del av den gröna given, samt som ett verktyg i att förhindra att produkter kopplade till avskogning finns på EU-marknaden. Syftet med förordningen är att minska EU:s bidrag till avskogning, bekämpa klimatförändringar samt förlust av biologisk mångfald. 

En utökad tidsfrist för avskogningsförordningen antogs under en gemensam överenskommelse mellan Ministerrådet och Europaparlamentet den 3 december 2024. Den utökade tidsfristen gav företag ett spann på ett år att anpassa sig till de nya reglerna. För små företag gäller en extra tidsfrist till den 30 juni 2026. 

Förenkling av implementering av avskogningsförordningen 

Till följd av detta har EU-kommissionen nu publicerat riktlinjer med förenklingar av implementeringen av avskogningsförordningen för ett mer harmoniserat genomförande av lagstiftningen inom hela unionen och en 30-procentig minskning av administrativa kostnader. Här är de förenklingsåtgärder EU-kommissionen presenterat: 

  1. Återanvändning av befintliga due diligence-intyganden inom stora företag: EU-kommissionen avser minska mängden inrapporterad information för varor som återimporteras, och därmed tidigare funnits på EU:s marknad. 

  2. Gemensamma due diligence-rapporter inom företagsgrupper: Här ämnar EU-kommissionen att minska mängden rapportering genom att öppna upp för möjligheten att ett gemensamt ombud eller en representant kan sköta rapporteringen för flera företag i företagsgrupper. 

  3. Årlig due diligence rapportering: Minska antalet rapporteringstillfällen till en gång per år i stället för vid varje sändning eller produkt som släpps ut på EU-marknaden.

  4. Säkerställa försäkring av utförandet av rapportering: EU-kommissionen vill möjliggöra för företag att hänvisa till tidigare inlämnade rapporter från leverantörer som redan har genomfört due diligence för de varor som återsäljs.

Avskogningsförordningen och Norra Sverige  

Norra Sverige är täckt av stora skogsområden och har en betydande skogsindustri som spelar en viktig roll både för regionerna i norr och för den gröna omställningen. North Sweden har genom nätverken Europaforum Norra Sverige (EFNS) och Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) arbetat med att aktivt påverka EU-lagstiftning kring skogsfrågor utifrån norra Sveriges intressen och förutsättningar.  

Ytterligare reglering och ökad administrativ börda riskerar att påverka svenskt skogsbruk negativt.  Enligt FN kan skogsbruk inte kopplas till avskogning. Avskogning orsakas av att marken börjar användas till andra saker som vägar, beten, åkermark etc. 

Förenklingsåtgärderna för rapportering minskar därmed den administrativa bördan och kan komma att underlätta för EU:s företag inom den skogliga bioekonomin, inkluderande nära 20 miljoner skogsägare vars risker och byråkrati runt bruk av skog ökar med den nya avskogningsförordningen.  

Nästa steg 

Förenklingarna kommer vidare att kompletteras med en delegard akt som det har öppnats ett samråd för. Akten ska förtydliga vilka produkter som berörs av förordningen. Vidare arbetar EU-kommissionen med en genomförandeakt – ett EU-beslut om hur reglerna ska tillämpas i praktiken – som en avslutande del av systemet för landsklassificering. Systemet klassificerar länder, eller delar av länder, baserat på risken att inte uppfylla kraven i avskogningsförordningen, där exempelvis myndigheter i länder med hög risk får skärpta krav för kontroll. Genomförandeakten avser antas senast den 30 juni 2025 efter samråd med medlemsländerna. 

/Frida Palmén 

Läs mer om EU-kommissionens åtgärder om förenkling vid implementering av avskogningsförordning här 

Läs mer om EU-kommissionens avskogningsförordning här 

Läs hela dokumentet om EU-kommissionens uppdaterade riktlinjer om avskogningsförordningen här 

Läs Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) brev till EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius om avskogningsförordningen här

Läs mer om Europaforum Norra Sverige (EFNS) position på avskogningsförordningen här 

Läs vår tidigare artikel om Europaparlamentet och Ministerrådets överenskommelse om en utökad tidsfrist för avskogningsförordningen här 

Läs mer om Sveriges medverkan i European Regions for Innovation in Agriculture, Food, and Forestry (Eriaff) och det positionspapper som tagits fram tillsammans med 14 europeiska regioner om en gemensam vision här 

Foto: Pixabay 

06 Maj 2025 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information