Europeiska revisionsrättens översyn av EU:s regionalpolitik

Den 19 juni 2025 publicerade den Europeiska revisionsrätten (ECA) en översyn av sammanhållningspolitiken, EU:s regionalpolitik. Översynen syftar till att bidra med idéer till den pågående diskussionen om EU:s nästa långtidsbudget (Multiannual Financial Framework, MFF), som inleds år 2028. Översynen sammanställer resultat från tidigare granskningar av Europeiska revisionsrätten, rapporter samt yttranden om hur EU:s regionalpolitik har genomförts i praktiken. Där det är relevant jämförs även resultaten med slutsatser om Återhämtnings- och resiliensfaciliteten (Recovery and Resilience Facility, RRF).
Europeiska revisionsrätten (European Court of Auditors, ECA) är EU:s externa revisionsorgan. ECA granskar hur EU:s medel samlas in och används, och ser till att EU:s budget genomförs korrekt, effektivt och i enlighet med gällande regler.
Den 19 juni 2025 publicerade ECA en översyn på EU:s sammanhållningspolitik, med titel The Future of EU Cohesion Policy: Drawing lessons from the past. Publiceringen är inte en revisionsrapport, utan en översyn som baseras på ECA:s tidigare arbete samt annan tillgänglig offentlig information om sammanhållningspolitiken. Syftet är att bidra till insikter till diskussionen om sammanhållningspolitikens inriktning efter år 2027. Översynen sammanställer tidigare publicerade revisioner, översyner och yttranden från ECA mellan år 2018 och maj 2025 gällande olika delar av sammanhållningspolitikens utformning och genomförande, såväl som ECA:s huvudsakliga slutsatser om RRF där det är relevant. I sin översyn pekar ECA på flera viktiga faktorer som har påverkat effektiviteten i de regionalstöd som ingår i EU:s regionalpolitik, samt på lärdomar som dragits från RRF. ECA menar vidare på att dessa är frågor som behöver beaktas vid utformningen och genomförandet av nästa programperiod för sammanhållningspolitiken, som börjar 2028.
Faktorer som påverkar genomförandet av sammanhållningspolitiken
EU:s regionalpolitik har tillhandahållit cirka 1 000 miljarder euro i finansiering för perioden 1989–2023, med ytterligare 400 miljarder euro planerade fram till 2027, vilket gör den till världens största regionala utvecklingspolitik i sitt slag. EU-kommissionen rapporterar att dessa investeringar har bidragit till att minska sociala och ekonomiska skillnader inom EU.
ECA konstaterar att flera faktorer har påverkat genomförandet av EU:s regionalpolitik över tid, bland annat att dess mål har vidgats successivt. Översynen visar att regionalstödens fokus har utvecklats och breddats över tid för att inkludera ett större antal prioriteringar inom EU, även om politikens ursprungliga syfte var att minska regionala skillnader. Detta riskerar att försvaga den platsbaserade dimensionen av EU:s regionalpolitik, enligt ECA.
ECA betonar dessutom att behovsbedömningarna inte alltid är tillräckligt kopplade till programmets mål. Detta har lett till att de mål som fastställts inte alltid har speglat de regionala eller nationella behoven, och/eller har varit otydliga. En tydligare behovsbaserad programplanering som utgår från lokala och regionala förutsättningar skulle enligt ECA ha bidragit till att säkerställa en mer effektiv politik som skapar tydliga värden på lokal nivå.
Framtida möjligheter
Baserat på översynen lyfter ECA fram flera viktiga faktorer att beakta i diskussionerna om sammanhållningspolitiken efter 2027, vilka även utgör framtida möjligheter för politiken att ge bättre resultat och ökat mervärde för EU:s regioner.
Faktorerna kan förkortas enligt nedan:
- Anta rättsliga ramverk så snabbt som möjligt
• Förhindra fragmentering och minska komplexiteten
• Förenkla regler utan att försämra ansvarstagande och resultat
• Utforma mål som motsvarar regionala behov
• Balansera långsiktig planering med flexibilitet
• Öka användningen av förenklade kostnadsalternativ
• Stödja reformer som underlättar genomförandet av EU-finansierade investeringar
• Utnyttja synergier med program som förvaltas direkt
• Effektivisera omprogrammering för att minska administrativa kostnader
• Säkerställa robusta kontrollsystem som förebygger eller upptäcker fel och återkräver felaktigt använda medel
• Resultatbaserade finansieringsmodeller kopplade till uppnådda resultat
/Julia Bergsten
Läs översynen här
Hitta nyckelfakta och slutsatser om översynen här
Läs nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) postion på framtidens sammanhållningspolitik här
Läs tidigare State of Play om den nya EU-kommissionen inriktning här
Fotografi: Pixabay
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information