Hög energi och späckat program vid årets Järnvägsforum Norr!

Det blev två fullmatade dagar med fokus på framtidens järnväg när årets Järnvägsforum Norr gick av stapeln i Umeå 27–28 mars. Med infrastrukturministern på plats tillsammans med en rad engagerade politiker från såväl riksdag som regioner och kommuner samt representanter från både näringslivet och järnvägsbranschen blev det konstruktiva diskussioner kring järnvägens roll i den gröna omställningen. Lotta Rönström från North Sweden modererade i vanlig ordning dagarna tillsammans med Joakim Berg, vd på Norrtåg.
Den 27–28 mars var det dags för årets Järnvägsforum Norr som denna gång ägde rum i Umeå med över 250 deltagare på plats. Programmet var fyllt av talare på hög nivå med politiker, beslutsfattare, branschföreträdare och näringsliv som under två intensiva dagar samlades för att ta tempen på det svenska järnvägssystemet. Med ett nyligen presenterat direktiv till Trafikverket inför nästa nationella transportplan, en ny europeisk transportplan, TEN-T, spikad och även en färsk rapport från Trafikverket om TEN-T-kraven fanns mycket att diskutera under dagarna.
Mer pengar till infrastruktur och mer infrastruktur för pengarna!
Med ett utmanande säkerhetsläge som kräver snabb upprustning parallellt med en rask, grön omställning i norr som måste mötas med utvecklad, robust infrastruktur måste takten i planeringsprocesserna öka och nya finansieringsvägar diskuteras. Infrastrukturminister Andreas Carlson deltog under den första dagen vid forumet och betonade under sitt anförande regeringens satsningar på att stärka och modernisera järnvägsinfrastrukturen i norra Sverige.
– Järnvägen är central för både arbetspendling och godstrafik och pågående industrisatsningar i norra Sverige kräver en tillförlitlig och kapacitetsstark järnväg, konstaterade Carlson.
Carlson framhöll också att regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att identifiera och påskynda åtgärder för att möta de nya transportbehoven i norra Sverige, inklusive att tidigarelägga projekt och åtgärda flaskhalsar i systemet.

Regeringen har även öppnat upp för alternativ finansiering och alternativt genomförande i sitt direktiv till Trafikverket, en öppning som genomsyrade programmet för årets forum. Skanskas vd, Magnus Persson, fanns på plats för att berätta om hur alternativ finansiering har öppnat för nya möjligheter för viktiga projekt som till exempel Öresundsbron som byggdes på rekordkort tid. Skanska har även positiva erfarenheter från flera vägprojekt i Norge, men även en höghastighetsjärnväg mellan Tours och Bordeaux i Frankrike, som byggdes som ett OPS-projekt (offentlig-privat samverkan).
– Det är hög tid att våga testa nytt! konstaterade Persson.

Samma budskap lyftes av Carl Bergkvist, chefekonom från Stockholms Handelskammare som i sin presentation berättade hur fördyringar och förseningar av infrastrukturprojekt i förlängningen hotar svensk tillväxt och att alternativ finansiering både ger mer pengar och ett bättre genomförande.
– Om privata investerare står för notan vid fördyringar skapas incitament att bygga i tid och under budget, betonade Bergkvist.

EU-perspektivet syns nu tydligare i nationell transportplanering, vilket North Sweden arbetat för länge då ett sammankopplat europeiskt transportnät är avgörande för norra Sveriges konkurrenskraft. Vikten av att genomföra den europeiska transportplanen, TEN-T, lyftes vid forumet av bland andra Johan Danielsson, Europaparlamentariker (S), utifrån att Trafikverket i en färsk rapport visat att Sverige inte når TEN-T-målen genom nationell transportplan på flera stråk i norra Sverige. Trafikverket har för vissa mål föreslagit att regeringen ska söka undantag från att genomföra lagstiftningen, vilket Danielsson inte ser som en väg framåt.
– Handlar det bara om en försening på något år kan ett undantag vara befogat, men att inte bygga ut transportsystemet enligt TEN-T riskerar hinder som på sikt hotar både Sveriges och Europas konkurrenskraft.
En annan fråga där Danielsson har en tung roll är järnvägskapacitetsförordningen där förhandlingarna drar åt ett håll med en mer nationellt styrd kapacitetsfördelning som inte skulle gynna svensk konkurrenskraft, då inte minst långväga godståg riskerar att bli stående.
– Sverige ställde sig som enda land inte bakom ministerrådets förhandlingsmandat kring kapacitetsförordningen. Vi står och stampar lite i förhandlingarna, men det här är en viktig fråga som vi inte kan släppa.

Den gröna omställningen i norr var förstås ett huvudtema under forumet och regeringens samordnare Kristina Alvendal fanns på plats för att berätta om accelerationskontorets arbete för att snabba på omställningen.
– Sverige och Europa tappar i tillväxt. De svenska företagen leder den gröna omställningen, men vi behöver öka tempot i beslutsprocesserna! sa Alvendal.

Accelerationskontoret arbetar med att identifiera och lösa upp knutar genom, till exempel när det gäller målkonflikter, men man ser också på olika finansieringsformer som kan påskynda industrins omställning.
– Vi vill dels se en mer effektiv användning av befintliga medel, dels en högre mobilisering av privata investeringar, avslutade Alvendal.
Detta lyftes även i en efterföljande panel tillsammans med Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande Luleå, Alexander Hägg (M), regionråd Region Gävleborg och Carl Bergkvist med stor enighet kring vägen framåt: minskad överbyråkratisering och kortare tillståndsprocesser krävs för att öka tempot!

Enigheten var även stor i de olika panelerna med de trafikpolitiska talespersonerna från riksdagens Trafikutskott: Ulrika Heie (C), Thomas Morell (SD), Aylin Nouri (S), Maria Stockhaus (M), Helena Gellerman (L) och Malin Östh (V) – det krävs en borgfred kring infrastrukturpolitiken så att satsningarna blir långsiktiga för att skapa ett sammankopplat och konkurrenskraftigt transportsystem.

Flera ledande företag fanns på plats såsom Volvo Lastvagnar, Hitachi Energy, Green Cargo, RailCare och Polarbröd för att dela sina perspektiv kring behov och utmaningar kopplat till transporter.

Lotta Rönström från North Sweden modererade forumet tillsammans med Joakim Berg, vd för Norrtåg.
/Lotta Rönström
För mer information om Järnvägsforum Norr, se här.
Fotograf: Maria G Nilsson
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information