Riksdagsseminarium – starkt stöd för Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan!
I slutet av april medarrangerade North Sweden ett välbesökt frukostseminarium i riksdagen tillsammans med Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanegruppen för att lyfta behovet av att få ett robust kuststråk på plats genom nästa nationella transportplan. Värdar för mötet var Trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C) och Maria Stockhaus (M), trafikpolitisk talesperson. Medverkade gjorde även Johan Davidson (KD), statssekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
”Hur kan vi påskynda utbyggnaden av den norra delen av EU:s nordligaste transportkorridor?” var temat när North Sweden, tillsammans med Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanegruppen, arrangerade ett riksdagsseminarium i slutet av april. Intresset för seminariet var mycket stort och samtliga riksdagspartier var representerade. Dessutom var sex av åtta trafikpolitiska talespersoner på plats. Värdar för mötet var Trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C), som öppnade seminariet, och Maria Stockhaus (M) trafikpolitisk talesperson. Från regeringen medverkade statssekreteraren Johan Davidson (KD), som berättade om nästa nationella transportinfrastrukturplan.

EU-perspektivet i nationell transportinfrastrukturplanering
Lotta Rönström, North Sweden, inledde seminariet genom att berätta om den europeiska transportplanen och de krav som kommer med den. Den europeiska transportplanen, förordningen för det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T), är en överenskommelse mellan alla EU:s medlemsstater där ett europeiskt transportnätverk och krav på vad infrastrukturen i nätverket ska klara av definieras. TEN-T genomförs genom de nationella transportinfrastrukturplanerna.

Regeringen gav i höstas Trafikverket i uppdrag att se på hur kraven inom TEN-T nås genom nuvarande nationella plan och i februari presenterades Trafikverkets rapport ”Kraven för TEN-T”. I rapporten lyfter Trafikverket de utmaningar som finns när det gäller att uppnå kraven för järnväg i norra Sverige, vilket Lotta berättade om. På den gamla Ostkustbanan och Ådalsbanan finns stora utmaningar både vad gäller hastighet (100km/h för godståg (målår 2030), 160 km/h för persontåg (målår 2040) och tåglängd på 740 m (målår 2030) då stora delar av sträckorna inte bedöms uppfylla kraven i tid, som kartorna i bilden nedan illustrerar.

Norrbotniabanan byggs enligt gällande EU-krav, men projektet är kraftigt försenat, vilket leder till kapacitetsbrist och ineffektivitet. Lotta betonade att järnvägen i norra Sverige ingår i en europeisk helhet och påminde också om att Sverige, enligt TEN-T-förordningen, har åtagit sig att färdigställa stomnätet (där Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan ingår) till 2030.
Nya Ostkustbanan – nödvändig, lönsam och samhällsnyttig!
Nya Ostkustbanan, som representerades av Niklas Säwén, ordförande i Nya Ostkustbanan och KSO i Sundsvalls kommun och Ingela Bendrot, vd Nya Ostkustbanan, underströk de samhällsekonomiska fördelarna med Nya Ostkustbanan och presenterade data som visade hur projektet kommer att öka tillgängligheten till arbetstillfällen och förbättra transportmöjligheterna för både gods- och persontrafik. Niklas Säwén betonade att det är viktigt att hålla ingångna avtal och prioritera samhällsekonomisk lönsamhet för att säkerställa att projektet genomförs på ett kostnadseffektivt sätt.

Ingela Bendrot betonade vikten av att Nya Ostkustbanan byggs enligt EU:s krav för att säkerställa en modern och effektiv järnvägsinfrastruktur. Bendrot framhöll att Nya Ostkustbanan är nödvändig, lönsam och samhällsnyttig, och att den kommer att bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öka kapaciteten, skapa redundans och minska störningarna längs banan.

Norrbotniabanan – gemensamt projektbolag?
Lite längre norrut i kuststråket byggs Norrbotniabanan, men utbyggnadstakten är långsam, vilket Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB, lyfte under seminariet. För att öka takten har Norrbotniabanan AB utarbetat ett förslag till bildande av ett särskilt projektbolag, ägt av exempelvis staten och berörda kommuner och regioner. Ett statligt bolag skulle kunna ansvara för byggnationen och finansieras genom statliga lån och medfinansiering via EU.
– Fördelen med att bygga i regi av ett särskilt bolag är bland annat att man då har fokus på ett projekt och en finansiering via upplåning hos riksgälden. Det skulle möjliggöra en tidplan för hela projektet, sa Gusten Granström.
Förslaget är presenterat för Trafikverkets ledning och en dialog är också inledd med infrastrukturministern som båda visat ett klart intresse av att gemensamt gå vidare med denna fråga.

Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanegruppen, påminde om att de samhällsekonomiska modellerna är utformade på ett sätt som missgynnar järnvägsprojekt, inte minst på kort sikt eftersom järnvägsprojekt har lång återbetalningstid. Hon underströk även att tidsvinsterna för tågresenärer värderas lågt i kalkylerna, vilket bidrar till en snedvriden syn på järnvägsprojekt.
– Man måste också väga in vad det skulle kosta samhället att inte bygga en järnväg. Den största kostnadseffektiviteten uppnås genom att säkerställa att projekten blir färdiga så snart som möjligt, sa Elisabeth Sinclair.

Regeringens perspektiv
Avslutningsvis berättade statssekreterare Johan Davidson, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, om regeringens arbete med en ny nationell plan. Davidson konstaterade att de ekonomiska ramarna, som fastställts av riksdagen, har ökats med 20%, vilket gör att det finns bättre förutsättningar än tidigare att åtgärda brister i transportsystemet. Regeringen har i sina direktiv slagit fast att samhällsekonomisk lönsamhet ska vara vägledande och Davidsson konstaterade att det Nya Ostkustbanan presenterat visar på god samhällsekonomisk lönsamhet. Statssekreteraren höll även med om att det finns brister i de samhällsekonomiska kalkylerna, men menade att de ändå skapar en jämförbarhet mellan olika projekt. Davidson betonade även fokuset på stråk- och systemtänk samt EU-perspektivet och kopplingarna till TEN-T i regeringens direktiv och berättade att Trafikverket fått i uppdrag att undersöka möjligheterna med alternativa genomföranden av infrastrukturprojekt.

Seminariet, som avslutades av Maria Stockhaus (M) trafikpolitisk talesperson, var mycket uppskattat och gav deltagarna tillfällen för diskussioner både före och efter presentationerna. Det fanns stor enighet om att Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan är kritiska projekt som kommer att ha stor betydelse för landets transportnätverk.

Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information