Möte med EU-kommissionär Raffaele Fitto för samtal om sammanhållningspolitikens framtid

Den 2–3 juli var Jonas Andersson, regionråd i Region Jämtland Härjedalen och ordförande för Europaforum norra Sverige (EFNS) samt Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) i Bryssel för en rad möten med olika ledande EU-företrädare, däribland EU-kommissionens vice ordförande Raffaele Fitto med ansvar för EU:s sammanhållningspolitik. Med knappa två veckor kvar till det att EU-kommissionen lägger fram sitt förslag om nästa långtidsbudget var mötena i Bryssel ett viktigt tillfälle för att lyfta fram norra Sveriges perspektiv i de slutliga budgetförberedelserna.

Regionala företrädare utanför EU-kommissionens högkvarter Berlaymont inför möte med EU-kommissionärerna Fitto och Mînzatu.

Möte med ansvarig EU-kommissionär för regionalpolitik

Jonas Andersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Jämtland Härjedalen tillika ordförande i Europaforum Norra Sverige och NSPA, var i Bryssel för att träffa en rad EU-företrädare i regi av North Sweden European Office. Bakgrunden till mötet med Regionalkommissionären och Vice ordföranden i EU-kommissionen, Raffaele Fitto är ett gemensamt brev till kommissionen från nätverket EURegions4Cohesion, undertecknat av ett stort antal europeiska regioner, däribland samtliga regioner inom EFNS. Brevet lyfter EU:s regionalpolitik, den så kallade sammanhållningspolitiken med sina olika instrument för samhällsutvecklingsinsatser såsom den regionala utvecklingsfonden (ERUF) och även socialfonden (ESF+) där regionerna i NSPA också får extra sådana medel för att kompensera för de specifika utmaningar med gleshet och långa avstånd. 

Syftet med mötet var att markera vikten av en fortsatt stark sammanhållningspolitik även i nästa budgetram, i en tid då EU:s ekonomiska prioriteringar väntas förändras kraftigt.

Som Sveriges enda talare vid mötet, som samlade regionala företrädare från ett femtontal länder, lyfte Jonas Andersson särskilt hur sammanhållningspolitiken är ett centralt verktyg för att bygga konkurrenskraft och motståndskraft i Europas norra och glest befolkade delar, som ett exempel för vikten av sådana verktyg anpassade för olika lokala och regionala förutsättningar. Regionalstöden är en förutsättning för mycket av EU:s prioriteringar att få genomslag runtom i hela Europa, till gagn för EU:s samlade konkurrenskraft genom en grön omställning och även säkerhetspolitik i en allt mer osäker omvärld.

Jonas Andersson lyfte fram norra Sveriges perspektiv på sammanhållningspolitiken i möte med EU-kommissionens vice ordförande tillika Regionalkommissionär Raffaele Fitto.

Det gavs även chans att medverka vid ett möte med ansvarig EU-kommissionär för sysselsättning och vice ordförande i EU-kommissionen, Roxana Mînzatu, som också hanterar frågor om kompetensförsörjning och socialfonden som är en del av sammanhållningspolitiken.

– Det här är en värdefull chans att förmedla våra regionala perspektiv direkt till EU:s politiska ledning. I den omstöpningen av sammanhållningspolitiken som förväntas vid det här laget är det viktigt att lyfta fram norra Sveriges och NSPA:s perspektiv och förutsättningar och att detta finns med i huvudet på dem som sitter med budgetplaneringen, säger Jonas Andersson.

Flera strategiska möten under Brysselbesöket

Förutom mötet med Fitto och Mînzatu genomfördes ett flertal andra strategiska möten i Bryssel, tillsammans med Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office, och Max Englund, senior rådgivare vid samma kontor.

Före mötet med Fitto träffade Jonas tillsammans med North Sweden Thomas Wobben, högsta tjänsteperson på den Europeiska Regionkommittén för regionalpolitik. Regionkommittén företräder regionerna i EU som en av EU:s institutioner och har en särskild tyngd i det som rör EU:s regionalpolitiska frågor. Wobben är en av EU:s mest erfarna aktörer inom sammanhållningspolitiken och delade sina insikter om framtida budgetförändringar och deras möjliga konsekvenser.  

Ambitionen från EU-kommissionen är stora förändringar med mer samlade budgetposter och större flexibilitet som i sin tur leder till ökad centralisering och mindre inflytande för lokalsamhällena och regionerna om det får genomslag. Samtidigt är mycket ännu oklart, med bara två veckor till att paketet ska presenteras, då det finns stora åsiktsskillnader inom kommissionen. Det är dock tydligt att det blir förändringar i hela upplägget för budgeten och nuvarande struktur.

Jonas Andersson och Max Englund i samtal med Thomas Wobben på Regionkommittén.

Därefter följde ett möte med Axel Hellman från den svenska EU-kommissionären Jessika  Roswalls kabinett. Mötet gav möjlighet att diskutera både EFNS prioriteringar inom miljöområdet – såsom vattenfrågor och avskogningsförordningen men också att lyfta fram norra Sveriges synpunkter om sammanhållningspolitiken som utgör en central del av budgeten och där Roswall kommer att ha med ett finger i spelet då det också är instrument som stödjer hennes ansvarsområden kring miljö, cirkulär ekonomi och vatten.

Under dagarna träffade Jonas tillsammans också med företrädare från norska och finska kollegor inom NSPA-nätverket bland annat Peter Berkowitz, direktör på DG REGIO, den avdelning inom EU-kommissionen som ansvarar för den regionala utvecklingspolitiken, med ansvar för utformningen av regionalstöden i nästa programperiod för ett utbyte om NSPA:s syn på hur det kan utvecklas som ett  fortsatt viktigt regionalt verktyg som levererar mervärden till EU:s övergripande målsättningar.

Vidare träffade delegationen Janne Uusivirta vid Finlands EU-representation för att lära mer om medlemsstaternas olika positioneranden inför kommande förhandlingar i rådsarbetsgruppen för sammanhållningspolitik. En avslutande dialog under besöket handlade om rymd och säkerhetspolitik med Maria Berdahl, policy officer vid DG DEFIS, som ansvarar för rymd och försvarsindustri i EU. Under samtalet diskuterades EU:s arktiska politik och EU:s stödmöjligheter avseende militär mobilitet och säkerhetspolitik utifrån försvarsindustri samt även rymdsatsningar. 

Stark röst för det glesbefolkade Europas framtid med ny position

Besöket i Bryssel tydliggör det intensiva arbete som pågår för att norra Sveriges intressen ska tas tillvara i EU:s framtida politik – inte minst inför en ny långtidsbudget där sammanhållningspolitiken står inför betydande förändringar. Mötena i Bryssel skedde i precis slutskedet av EU-kommissionens förberedelser för kommande förslag om långtidsbudgeten, the Multiannual Financial Framework (MFF) för 2028 och framåt, som beräknas läggas fram 16 juli och där den sista handen läggs i dagarna.

Under mötena med EU-företrädare lämnades också den nyligen antagna position gällande sammanhållningspolitiken som Europaforum Norra Sverige tagit fram för att ge sitt bidrag inför de kommande budgetförhandlingarna. Inför förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget står unionen inför avgörande beslut om vilka politikområden och investeringsverktyg som ska prioriteras och hur de ska utformas. För att EU ska kunna möta dessa utmaningar och prioriteringar är det avgörande att unionens resurser används på ett klokt och effektivt sätt. Europaforum Norra Sverige vill därför bidra konstruktivt till förhandlingarna genom att presentera sin samlade syn på framtidens sammanhållningspolitik – och hur den bäst kan utformas för att stödja EU:s nya ambitioner.

Positionen i korthet:

  • Långsiktighet för en effektfull och resultatorienterad sammanhållningspolitik: Sammanhållningspolitiken ska förbli långsiktig och platsbaserad för att skapa verklig regional utveckling. Förenklade regler och resultatfokus behövs – men med hänsyn till små aktörer och behovet av innovation.
  • Europeisk säkerhet och robust konkurrenskraft byggs regionalt och lokalt: Norra Sverige är strategiskt viktigt för hela EU. Gleshetsallokeringen till norra Sverige är central för att möjliggöra utveckling som utgår ifrån platsens unika förutsättningar och stärker både konkurrenskraft och motståndskraft, samtidigt som regionernas specifika förutsättningar kan hanteras.
  • En platsbaserad ansats utifrån flernivåstyre krävs för att göra rätt saker på rätt nivå: Regionalt inflytande och partnerskap är avgörande för en effektiv politik. Smart specialisering och lokal kunskap behövs för att styra investeringar utifrån verkliga behov.

Läs mervärdersapporten om sammanhållningspolitiken här

Läs NSPA-nätverkets tidigare antagna position om sammanhållningspolitiken här  

Läs tidigare State of Play om den nya EU-kommissionen inriktning här

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information