Nytt samråd om strategi för en cirkulär, regenerativ och konkurrenskraftig bioekonomi

Den 31 mars 2025 startade EU-kommissionen ett samråd om strategi för en cirkulär regenerativ och konkurrenskraftig bioekonomi. Samrådet är öppet till 23 juni 2025, midnattsvensk tid. Samrådet bygger på EU-kommissionens vision för ett mer konkurrenskraftigt och starkare EU där workshops kommer arrangeras parallellt för berörda parter.

I EU-kommissionens arbetsprogram för 2025 presenterades planer på att lansera en ny bioekonomistrategi innan 2025 års slut. Strategin avser öka det cirkulära användandet av biomassa och resurseffektiviteten som vidare ska generera konkurrenskraft, gröna jobb och internationella samarbeten.  

Samtidigt lyfter EU-kommissionen utmaningar i form av bristande finansieringsmöjligheter, ojämna villkor på den inre marknaden och resurskrävande administrativa krav och lagstiftning. 

För att bemöta dessa utmaningar har EU-kommissionens generaldirektorat för klimatåtgärder (DG CLIMA) startat ett samråd med titeln “Mot en cirkulär, regenerativ och konkurrenskraftig bioekonomi” som riktar sig till allmänheten och berörda parter. Från 31 mars 2025 till 23 juni 2025 går det att delta via ett webbaserat offentligt samråd genom att lämna synpunkter i en enkät, vidare kommer workshops arrangeras parallellt med samrådet där berörda parter uppmuntras att delta. I linje med detta arrangeras även EU:s gröna vecka 2025 den 3–5 juni. 

Lär dig mer om cirkulär biobaserad ekonomi i EU 12 maj! 

Den 12 maj 2025 finns möjligheten att delta vid North Swedens seminarium om vägen till en cirkulär biobaserad ekonomi i EU. Med deltagare från bland annat Europaparlamentet, Jessika Roswalls kabinett och Lantbrukarnas Riksförbund erbjuds möjligheten att delta på plats och online. Läs mer om eventet här

/Frida Palmén 

Delta i samrådet om bioekonomistrategin här 

Läs mer om den kommande bioekonomistrategin här  

Läs mer om EU:s gröna vecka här 

Bild: Pixabay 

06 Maj 2025 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information