Stort intresse för webbinarium om Nya Ostkustbanan – se det i efterhand!

Den 18 mars höll Forum för Nordiskt Järnvägssamarbete, NJS, ett välbesökt webbinarium om framtiden för Ostkustbanan och Ådalsbanan – en 27 mil lång sträcka mellan Gävle och Härnösand. North Sweden medverkade och berättade hur sträckan pekats ut inom den europeiska transportpolitiken. Nu finns möjligheten att ta del av seminariet i efterhand!
Forum för Nordiskt Järnvägssamarbete, NJS, är en sammanslutning av personer och organisationer med anknytning till järnvägssektorn i Sverige, Norge, Danmark och Finland och arrangerar med jämna mellanrum seminarier och studiebesök. Den 18 mars arrangerade NJS ett webbinarium om framtiden för Ostkustbanan och Ådalsbanan – en 27 mil lång sträcka mellan Gävle och Härnösand som idag till största delen är enkelspårig och därmed utgör en flaskhals för tågtrafiken. Seminariet samlade ett 80-tal deltagare och modererades av Per Olof Lingwall, ordförande för NJS svenska avdelning, som också hälsade välkommen och inramade diskussionen.
Ingela Bendrot, vd på Nya Ostkustbanan, ett bolag som arbetar för dubbelspår längs med Ostkustbanan och Ådalsbanan, och Lotta Rönström från North Sweden European Office presenterade tillsammans de samhällsnyttor och effekter som en utbyggd järnväg skulle medföra – för både persontrafik, näringsliv och regional utveckling – ur såväl ett svenskt som ett europeiskt perspektiv. På europeisk nivå är sträckan utpekad i EU:s stomnät, vilket innebär att järnvägen måste hålla en viss standard år 2030. I den europeiska lagstiftningen, TEN-T, ställs till exempel krav på minsta hastighet och hur långa tåg som ska kunna föras fram, men även på elektrifiering och signalsystem.
Ulla-Stina Ingemarsson från Trafikverket redogjorde för verkets återrapportering till regeringen kopplad till kraven inom EU:s TEN-T-nätverk som nyligen presenterats. I rapporten visas tydligt att det finns stora utmaningar att nå kraven just för Ostkustbanan och Ådalsbanan när det gäller till exempel hastighet för godståg (100 km/h på 75% av sträckan) och tåglängd (740 m). Inte heller när det gäller hastighet för persontåg (160 km/h på 75% av sträckan), där målåret är 2040, kommer kravet att nås.

Avslutningsvis presenterade Nils Ahlm och Hans Olov Åström från Trafikverket det pågående arbetet på sträckan samt planeringsläget för kommande etapper, inklusive Trafikverkets utbyggnadsstrategi för hela stråket Luleå–Stockholm–Hallsberg.
Webbinariet gav både en bred överblick och konkreta insikter i vad som krävs för att skapa en modern och kapacitetsstark järnväg längs Norrlandskusten.
/Lotta Rönström
Se presentationer och webbinariet i efterhand här.
Läs Trafikverkets rapport om TEN-T kraven här.
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information