Förslag till Östersjöprogrammet 2014-2020

Östersjöprogrammet är ett av de centrala transnationella programmen inom EU:s territoriella samarbeten, med målsättningen att Östersjöregionen ska vara ett område som är attraktivt att bo, arbeta och investera i. Programkommittén för programmet godkände förslag till program för perioden 2014-2020 den 14 maj 2014 i Warszawa, efter två års intensivt arbete.

Östersjöprogrammet ska stärka en integrerad territoriell utveckling och samverkan mellan länder och olika aktörer i Östersjöregionen för att främja ett område som kännetecknas av innovation, lättillgänglighet och hållbarhet. Regional utveckling genom transnationellt samarbete ska leda till smarta lösningar på gemensamma problem.

I det nya programförslaget som presenterades den 14 maj ligger tydligt fokus på innovation, effektiv användning av naturresurser och tillgänglighet. Det nya programmet kommer även att innehålla ett stödsystem för genomförandet av EU:s Östersjöstrategi.

Vad händer nu?
Förslag till program kommer nu att överlämnas till de deltagande ländernas nationella regeringar för godkännande. Förslaget är planerat att landa hos EU-kommissionen i juli 2014 för ett slutgiltigt godkännande. Den 26 och 27 november i år kommer en uppstartskonferens för programmet att hållas i Warszawa, men redan i september kommer det gemensamma tekniska sekretariatet för programmet att börja erbjuda rådgivning för parter intresserade av att delta i programmet.

Mer information
Läs mer om förslag till program på Östersjöprogrammets hemsida
Läs en sammanfattning av Östersjöprogrammet 2014-2020 (pdf)

I Sverige är Tillväxtverket förvaltande myndighet för bland annat Östersjöprogrammet, och på verkets webbsida för teritoriella samarbeten (Interreg) finns mer information.

/Åsa Fors

20 Maj 2014 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information