OECD med NSPA i Oulu

OECD-studien för Northern Sparsely Populated Areas är nu i full gång och en första studieresa gick i början av juni av stapeln i de sju finska regioner som deltar i studien med ett avslutande gemensamt seminarium i Oulu den 12 juni med deltagande från alla de 14 regioner i Sverige, Norge och Finland som deltar i studien.

Första studiebesök i Finland för OECD:s studie av NSPA
OECD:s studie av Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) för att analysera problem och möjligheter för regionerna i NSPA och hela det nordliga Europa inom NSPA samlat genomförs på flera plan. Bland annat har samtliga 14 regioner under maj fått omfattande frågeunderlag att fylla i med bedömningar av utmaningar och regionala strategier för utveckling. Det kommer att i nästa steg kompletteras med insamling av rena data.

Till det kommer studiebesök från OECD:s sida i de olika regionerna för att träffa relevanta aktörer för att samla in olika perspektiv på regionernas situation. Det första sådant gick under de första två veckorna av juni, där företrädare från OECD reste runt bland regionerna i Finland för att samla in underlag till kommande sammanställningar och analyser. Till hösten kommer OECD att göra detsamma i de tre medverkande regionerna från Nord-Norge och i början av 2016 är det Norra Sveriges tur. 

150616_OECD_Oulu

Seminarium om innovation och entreprenörskap i NSPA
Studiebesöken i respektive land avslutas med ett gemensamt seminarium för alla medverkande 14 regioner och experter och för det finska studiebesöken avslutades det i Oulu den 12 juni där 50-talet företrädare från alla NSPA-regionerna OECD samt internationella experter och därtill exempelvis Tillväxtverket från Sverige som följer studien och tar aktiv del i arbetet.

Seminariets tema var innovation och entreprenörskap i glesbefolkade områden och indelat i tre paneler med fokus på hur entreprenörskap skapar innovation, kopplingen mellan hur stad och land skapar innovation samt hur policys kan stödja entreprenörskap och innovation.

Bland talarna i panelerna fanns David Freshwater från University of Kentucky, John Bryden från University of Aberdeen samt Enrique Garcilazo från OECD. Övre Norrland var företrätt av Håkan Ylinenpää, forskare i regionalt entreprenörskap på Luleå Tekniska Universitet, Anette Edin-Liljegren från Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman samt Lars Wikman med ansvar för innovationsfrågor på North Sweden. Därtill ledde Mikael Janson från North Sweden det inledande passet.

Sammanfattande slutsatser om innovationskraft utanför storstäderna
Mycket sades och kommer på olika sätt att tas in i den kommande slutgiltiga rapporten, men ett genomgående tema var att klassiska innovationsmodeller med fokus på urbana miljöer missar centrala delar av var entreprenörskap och innovation verkligen sker och var någonstans tillväxt för hela samhället finns att söka. Även om storstäder står för runt 1/3 av innovation och tillväxt, så kvarstår att 2/3 därmed sker någon annanstans, som behöver minst lika mycket fokus och anpassade stödsystem för att fler skall kunna och våga bli entreprenörer.

Rentav kommer historiskt många av de mest kända innovationerna, produkterna och nya sätta att göra saker på från icke-urbana områden som därtill stått för en stor del av produktivitetsökningarna inom näringsliv och industri även om det är i storstäderna som betalningsförmågan är som störst med därmed generellt bättre löneutveckling. Likaväl som det finns innovativa städer, finns det många exempel på motsatsen och detsamma gäller för landsbygd och glesbefolkade områden som uppvisar såväl mycket utvecklingspotential som områden som sackar efter. Särskilt lyftes vikten av att öppna för nya intryck och gränslösa möten över olika samhällssektorer för att regionalt i glesbefolkade områden stimulera nytänk och innovation. Perspektiv att ta in i OECD:s analys av utmaningar och möjligheter för NSPA. 

Läs mer om bakgrunden till OECD-studien i vår tidigare nyhet.

 

/Mikael Janson

16 Jun 2015 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information