Norrbotten pristagare ehälsa

Norrbottens läns landsting tilldelades den 6 december det prestigefyllda priset av EU för sitt arbete med digitala lösningar och vård på distans. Günther H. Oettinger, EU-kommissionär, delade ut priset vid den officiella prisutdelningen på högnivå konferensen om digital innovation för aktivt och hälsosamt åldrande i Bryssel.

161213 Agneta G nll
 I
mitten: Landstingsrådet Agneta Granström tog emot Norrbottens pris vid en prisceremoni i Bryssel

Agneta Granström, landstingsråd, deltog i en prisceremoni i Bryssel där hon mottog EU-kommissionens pris kallat "Referens site", vilket innebär att Norrbotten som region är en förebild i Europa för sitt arbete med distansöverbryggande teknik i vården.

– Priset är ett erkännande för vårt långa arbete med frågorna i Norrbotten och det här är ett enormt erkännande av det jobb som vi gör och stärker oss i vårt framtida arbete, säger landstingsrådet Agneta Granström.

Arbetet kring e-hälsa pågår på flera fronter i Norrbotten. Exempelvis genom att man som patient kan få direktkontakt med läkare på hälsocentral från hemmet eller äldreboendet, och att man kopplar upp sig från hälsocentraler mot läkare på sjukhus. Digitala journaler är en annan tjänst, som bland annat kan användas till att patienten kan läsa sin egen journal, boka läkarbesök och beställa mediciner.

– Norrbotten ligger i framkant och det vi gör är andra regioner intresserade av i Europa. EU-kommissionen konstaterar att vi har en åldrande befolkning som får stöd i att minska resandet och i högre grad kunna bo kvar hemma, säger Agneta Granström.

Det är totalt 74 europeiska regioner från 22 olika länder som tilldelats utmärkelsen Region Skåne och Norrbotten är de enda regioner i Sverige som utnämnts till den näst högsta utmärkelsen av Referens site. Sju regioner i Europa rankas högst, bland andra Katalonien, Syddanmark, Skottland och Noord-Brabant i Holland.

Norrbotten ska tillsammans med andra Reference Sites fungera som inspirationskällor och skapar kreativa och användbara lösningar för ökad levnadsstandard och hälsa bland äldre och blir del av ett internationellt nätverk och får också möjlighet att ansöka om för Reference Sites särskilt avsatta utvecklingsmedel för hälsoinnovation.

–  Jag är glad att tilldela 2016 Referens site utmärkelse till de 74 regionala och lokala ledare som har banat väg för innovativa digitala tjänster och åtagit sig att fortsätta att investera i digital innovation för bättre hälsa och vård till en åldrande befolkning, effektivare hälso- och sjukvårdssystem och skapa nya ekonomiska möjligheter för innovativa företag, sade Günther H. Oettinger, EU-kommissionär för digitala ekonomin och samhället.

Blueprint för att förbättra vård och omsorg genom digital innovation

Vid konferensen tilldelades EU-kommissionär Günther Oettinger, ett europeiskt utkast om Digital övergång av hälso- och sjukvård. Detta dokument återspeglar en "gemensam vision" från intressenter som kommer från det civila samhället, näringslivet och politiken för att möjliggöra bättre hälsa och vård via digital innovation och innehåller en färdplan för konkreta åtgärder för de kommande tre åren. 2016 konferens syftar till att mobilisera aktörer och beslutsfattare att arbeta tillsammans på grundval av denna "gemensam vision" och skala upp innovation i aktivt och hälsosamt åldrande (AHA) genom ålder.

Läs mer om prisceremonin och konferensen

/Martha Bahta 

 

 

13 Dec 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information