Sverige i topprankning

Experter och diplomater pekar ut Sverige som det femte bästa EU-landet att bygga koalitioner med.

Den europeiska tankesmedjan ECFR har låtit experter och diplomater från alla medlemsländer svara på frågor om EU-länders inflytande inom en rad EU-frågor. De preferenser som ingick in undersökningen var bland annat Vilka andra EU-länder de tillfrågade föredrar att samarbeta med, delade intressen och vilka som är lättast respektive svårast att samarbeta med. De tillfrågade kunde välja upp till fem länder under vardera frågeställning. I rapporten slår man fast att Tyskland följt av Frankrike är de två attraktivaste länderna att ha på sin sida. Efter Nederländerna och Italien kommer Sverige på femte plats före Storbritannien.

”Mindre medlemsländer som Nederländerna och Sverige visar sig ha goda kontakter och vara högt respekterade aktörer”, är ett uttalande från tankesmedjan.

Sverige ligger bra till på inom flera områden: sjätte populärast landet att kontakta i EU-frågor, en fjärde plats över länder som man anser dela EU-intressen med och tredje lättast att samarbeta med. Finland, Danmark, Litauen och Lettland är de EU-länder som i störst utsträckning pekar ut Sverige som en bra samarbetspartner.

I undersökningen har ställdes även frågan om vilket land som gjort ens eget mest besviket. Sämst till ligger Storbritannien följt av Ungern och Polen.

För svensk del är Polen och Ungern de länder som skapar mest besvikelse.

Läs rapporten här

/Sanna Schumacher

 

31 Maj 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information