Ge din syn på EU:s framtida regionalpolitik

EU-kommissionen kommer under 2018 lägga fram förslag för EU:s långtidsbudget för tiden efter 2020. Nu utlyser EU-kommissionen ett samråd för att samla in åsikter kring de framtida EU-fonderna inom EU:s regionalpolitik; sammanhållningspolitiken. Samrådet välkomnar åsikter från alla aktörer och nivåer med intresse för EU:s stöd till norra Sverige och andra regioner och är öppet till den 8 mars 2018.

Förhoppningen är att få in åsikter från alla aktörer och nivåer som är intresserade av EU:s regionalpolitik, såväl nationellt, lokalt som regionalt. Det är av vikt att så många som möjligt engagerar sig och ger sin syn för att kunna påverka om och i så fall hur EU:s stöd till bland annat norra Sverige utformas.

Debatten om vilka resurser regionalpolitiken ska få och därmed vad den kan bidra med till olika regioner pågår. Samrådet är en del av underlagen för hur förslagen från EU-kommissionen kommer att se ut.

Samrådet är öppet fram till den 8 mars 2018. Nätverket Europaforum Norra Sverige kommer för sin del att diskutera samrådet bland annat i samband med forumet i Sollefteå 21-22 februari där det anordnas en diskussion med medverkan från bland annat EU-kommissionen, att kunna ta med in i samrådssvaren.

Parallellt med samrådet om EU:s sammanhållningspolitiska område finns också samråd inom andra områden som ingår i EU:s budgetram så som exempelvis migration, transport och den inre marknaden. Resultaten av samråden kommer sammantaget att påverka det förslag på budgeten efter 2020 som EU-kommissionen ska presentera.

Vill du lämna synpunkter om de framtida EU-fonderna inom sammanhållningspolitik så gör du det här.

Läs om de olika samråd för kommande budget som nu är ute

Anmäl till Europaforum Norra Sverige i Sollefteå 21-22/2 med ledande EU-företrädare

/Mikael Janson & Lovisa Jonsson

15 Jan 2018 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information