EU:s tillsättning av de ledande EU-posterna är preliminärt klar

Det har varit en lång och utdragen kamp de senaste veckorna i Bryssel ifråga om främst tillsättningen av EU:s ledande tjänster i Bryssel för kommissionens ordförande, Europaparlamentets talman och EU:s utrikeschef. De två största partigrupperna i EU-parlamentet har hållit hårt på sina toppkandidater till ordförandeposten i EU-kommissionen och förhandlingarna har gått trögt. Onsdag den 3 juli blev tillsättningen av de 5 topptjänsterna preliminärt klar. Detta då Europeiska rådets förslag till ordförandeposten i EU-kommissionen ska röstas igenom om två veckor i EU-parlamentet innan beslutet klubbas.

Förhandlingarna om vilka som ska rekryteras till EU:s fem toppjobb har pågått i veckor utan resultat och det är diskussionerna om tillsättningen av tjänsterna till kommissionens ordförande, Europaparlamentets talman och EU:s utrikeschef som är extra heta i Bryssel. För att tillsätta en person till ordförande i EU-kommissionen krävs dessutom att medlemsländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet och EU-parlamentet kommer överens, vilket gör den uppgörelsen extra svår.

Hur har diskussionerna gått?

Moderaterna och Kristdemokraterna som hör till konservativa EPP (EU-parlamentets största partigrupp) ville att deras toppkandidat Manfred Weber som är tysk EU-parlamentariker skulle få jobbet. Problemet var att det inte finns någon majoritet för honom i EU-parlamentet samt att Weber inte fått ett starkt stöd bland medlemsländernas ledare i Europeiska rådet. Därmed var det vissa under förhandlingarna som sade att EPP måste släppa tankarna om att erhålla jobbet då gruppens kandidat inte erhållit tillräckligt med stöd varken i EU-parlamentet eller bland medlemsländernas ledare.

Nederländske Frans Timmermans som var den socialdemokratiska toppkandidaten i gruppen progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D), EU-parlamentets näst största partigrupp, hade bredare stöd i EU-parlamentet även fast partigruppen är mindre än EPP. Då den socialdemokratiska gruppen backat kraftigt i EU-valet och numera inte är största gruppen menade vissa att det inte varit legitimt att S&D erhållit jobbet.

Danska Margrethe Vestager från den liberala ALDE-gruppen kandiderade också till kommissionens ordförandepost.

Slutspurten av förhandlingarna

I söndags den 29 juni träffades Europeiska rådet för toppmöte i syfte att enas om toppjobben. Mötet resulterade i nattmangling och inte heller vid det extrainsatta mötet i måndags den 1 juli, kom man fram till något vettigt.

Under tisdagens extrainsatta möte den 2 juli beslöt de europeiska ledarna om fyra rekryteringar till 4 av 5 topptjänster. De föreslog att den tyska kristdemokraten och Tysklands nuvarande försvarsminister Ursula von der Leyen skulle bli ordförande till EU-kommissionen. Det är första gången som Europeiska rådet inte föreslår en kandidat som ett parti i EU-parlamentet valt ut som sin toppkandidat. EU-parlamentet väntas rösta om von der Leyen om två veckor. För godkännande krävs absolut majoritet och om det inte inträffar måste stats- och regeringscheferna inom en månad nominera en ny kandidat.

Läs Europeiska rådets slutsatser från toppmötena den 30 juni-2 juli här

Onsdag den 3 juli ägde röstningen rum i Strasbourg om vem som blir talman i EU-parlamentet. Det blev den italienske socialdemokraten David Sassoli som kammade hem majoriteten röster. Se hela resultatet för tillsättningen av EU-posterna här:

EU-kommissionens ordförande

Ursula von der Leyen, tysk kristdemokratisk försvarsminister.

EU-parlamentets talman

David Sassoli, italiensk socialdemokratisk EU-parlamentariker.

Europeiska rådets ordförande

Charles Michel, belgisk liberal premiärminister.

EU:s utrikesrepresentant

Josep Borrell, spansk socialdemokratisk utrikesminister

Ordförande i Europeiska Centralbanken (ECB)

Christine Lagarde, fransk konservativ IMF (International Money Fund) -chef.

/Julia Hanson

03 Jul 2019 Medborgarnas EU

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information