Kortfilmskvällen Arctic Shorts 2022 med bidrag från norra Sverige

Den 26 januari bjöd International Polar Foundation, tillsammans med sina arktiska partners däribland North Sweden, in till Arctic Shorts – en filmvisning av arktiska kortfilmer på kulturhuset BOZAR i Bryssel. Evenemanget anordnades kopplat till Arctic Futures Symposium som ägde rum i slutet av förra året.

Arctic shorts 2022 

Arctic Shorts är ett kulturinslag som organiserades den 26 januari för tredje gången kopplat till den politiska konferensen Arctic Futures Symposium (AFS) som varje år samlar nationella och regionala arktiska representanter i Bryssel däribland North Sweden. På grund av Covid-19-pandemin blev Arctic Shorts framflyttat 2020 varvid det var en extra positiv stämning vid arrangemanget som nu kunde anordnas två år senare.  

Vid Arctic Shorts detta år deltog cirka 150 deltagare. Judith Gelbman, rådgivare från Kanadas EU-representation och Michael Mann, EU:s arktiska ambassadör, var inbjudna för att inleda evenemanget. Gelbman tryckte på betydelsen av samverkan mellan de arktiska länderna och regionerna som genom samordnandet av AFS samarbetar i frågor som rör Arktis på EU-nivå. Mann lyfte vikten av att uppmärksamma människorna i Arktis samt regionernas olika kulturer, inte minst kopplat till EU:s uppdaterade arktiska strategi. 

Åtta kortfilmer från arktiska regioner och länder som samverkar i Bryssel  

De åtta filmerna bestod av en salig blandning av dokumentärt berättande och fiktion. Framför allt speglade filmerna mångfalden av kultur, natur och historisk kontext som skiljer de arktiska regionerna åt, men visade också på vad som förenar dem. 

Norra Sveriges filmbidrag från Bautafilm, I väntan på döden (Awaiting Death), är en tragikomisk kortfilm regisserad av Lars Vega Persson och Isabelle Björklund. Den lockade fram många skratt i salongen och fick många lovord efter filmvisningen. 

Filmer 

  • Ivo, 18’, 2019, Regi: Christina Lande, North Norway 
  • Nowhere Land, 15’, 2015, Regi: Rosie Bonnie Ammaaq, Canada 
  • Last Dance, 7’30”, 2020, Regi: Ása Helga Hjörleifsdóttir, 2019, Iceland 
  • In the Shadow of the Tugtupite, 7’, 2020, Regi: Inuk Jørgensen, Greenland 
  • I väntan på döden (Awaiting Death), 12’, 2019, Regi: Lars Vega and Isabelle Björklund, North Sweden 
  • Morit Elena Morit (Wake up Elena Wake up), 4’, 2017, Regi: Inga-Wiktoria Påve and Anders Sunna, East & North Finland 
  • Omman (Grandma), 12’, 2019, Regi: Julia í Kálvalíð, Faroe Islands
  • I Created Memories, 2’37”, 2018, Regi: Sammy Gadbois, Québec 

 

Läs mer om AFS som ägde rum i slutet av 2021 här. 

Läs mer om International Polar Foundation och deras arktiska samarbetspartners i Bryssel där North Sweden ingår, här.

/Vilma Johansson 

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information