Kortfilmskvällen Arctic shorts i Bryssel med bidrag från Kiruna

Den 8 november bjöd North Sweden European Office, International Polar Foundation och andra Arctic Futures-partners in till den fjärde upplagan av Arctic Shorts – en kväll fylld med visningar av arktiska kortfilmer på kulturcentret Bozar i Bryssel. Evenemanget anordnades som ett sido-event för det kommande Arctic Futures Symposium.

Arctic Shorts är en arktisk kortfilmskväll som i år arrangerades för fjärde gången och lockade över 150 deltagare till kulturcentret Bozar i Bryssel den 8 november.  

Gizem Eras, rådgivare vid Kanadas delegation till EU och Clara Ganslandt, EU:s arktiska ambassadör, var inbjudna för att inleda evenemanget. 

"Arctic Shorts har blivit en viktig pelare bland de arktiska eventen. Kulturevenemang i och om Arktis är en grund för bra samarbete runt Arktiska frågor. Något som detta evenemang visar på, då vi får möjlighet att under en kväll att resa genom hela Arktis", konstaterade Clara Ganslandt.

Kortfilmsvisning för att spegla mångfalden i Arktis 

Alla de åtta filmerna som visades upp kommer från filmskapare och filmindustrier baserade i olika Arktiska regioner; 

  • Möt din lokala yuru-chara, Magnus Fredriksson (Sverige).  
  • Arctic Song, Germaine Arnattaujuq, Neil Christopher, Louise Flaherty (Kanada). 
  • Frydelund Hair Parlour, Hanne Berkaak (Norge) 
  • Neka, Nemnemiss McKenzie (Quebec) 
  • Selshamurinn (sälskinn), Ugla Hauksdóttir (Island) 
  • Taiga, Leena Lehti (Finland) 
  • Tokskinnarin, Terji Mohr (Färöarna) 
  • Tuullik, Berda Larsen (Grönland) 

Filmerna som visades upp bestod av en salig blandning av fiktion och realism, drama och humor och gav en dynamisk bild av de arktiska regionerna. Framför allt speglade filmerna mångfalden av kultur, natur och historisk kontext som skiljer de arktiska regionerna åt, men visade också på vad som förenar dem. 

Möt din lokala yuru-chara – en film om att vara den som stannar kvar 

Norra Sveriges filmbidrag, som skickades in genom Filmpol Nord, var Möt din lokala yuru-chara av Magnus Fredriksson. Filmen utspelar sig i Kiruna och handlar om den lokala maskoten Pa-zu som stannar kvar när barndomskompisarna flyttar söder över. Ur kärlek från platsen han växte upp på har han kämpat sig igenom motgångar för att nå sitt mål att en dag bli en framgångsrik yuru-chara, vilket är ett japanskt begrepp för en lokal maskot, i detta fall för Kiruna.

Magnus Fredrikssons film "Möt din lokala yuru-chara" var norra Sveriges bidrag under Arctic Shorts.

Arctic Futures Symposium 

Arctic Shorts arrangeras i samarbete med den politiska konferensen Arctic Futures Symposium, som varje år anordnas i Bryssel av International Polar Foundation och dess många partners från arktiska intressenter. I år arrangeras eventet den 29–30 november på Residence Palace i Bryssel.  

Läs mer om Arctic Futures Symposium här.

/Maria Boström

09 Nov 2022 Medborgarnas EU

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling, turism och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Julia Hanson

Mer information