Norra Sverige uppmärksammar Europadagen 2022 den 9 maj på teman Ukrainakriget och Europaåret för unga

Den 9 maj varje år sedan 1985 firas Europadagen till minne av Robert Schumans deklaration om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget. I norra Sverige arrangeras aktiviteter för att uppmärksamma Europadagen, i år med fokus på Ukrainakriget och Europaåret för unga.

Den 9 maj varje år firas Europadagen till minne av Schumandeklarationen som ägde rum år 1950 och drog igång det Europasamarbete vi ser idag. Den grundtanke som Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman (tillsammans med Jean Monnet) år 1950 delade med sig av har bidragit till bevarad fred och sammanhållning i Europa i över 50 år.  

North Sweden föreläser i Umeå på Europadagen 

Europa direkt Västerbotten bjuder in Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, som kommer vara på plats i Umeå under Europadagen 9 maj. På Umeå stadsbibliotek kommer han föreläsa om vad pågående kriser och händelseutvecklingar i Europa har för betydelse för norra Sverige. Dels kopplat till kriget i Ukraina och flyktingströmmarna, dels pandemin och klimatutmaningen. Eventet är kostnadsfritt och föreläsningen kommer sändas online. På samma ämne kommer han föreläsa för studenter på Umeå universitet, även den 9 maj. 

Andra aktiviteter runt om i regionen 

I Norrbotten har Europa Direkt bjudit upp föreläsaren och journalisten Per Grankvist att åka på turné till fyra gymnasieskolor för att lyfta demokrati, demokratifrågor och hur man kan engagera sig för detta. De kommer uppmärksamma att 2022 är Europaåret för unga när de besöker Europaparlamentets ambassadörsskolor i Haparanda, Boden och Luleå samt Furuhedsskolan i Kalix. Programmet pågår under 9 – 10 maj med en EU-kickoff och föreläsningar med fokus på tematiska och dagsaktuella EU-händelser. 

I Västernorrland planerar bland annat Nordmalings kommun att uppmärksamma Europadagen med olika aktiviteter, både i skolor och bibliotek. 

I Härnösand kommun anordnas ett program på Sambiblioteket med bland annat en utställning, litteraturtips och föreläsningar om projekt inom Erasmus+ som bedrivs i kommunen. 

Anmäl dig till North Swedens föreläsning den 9 maj i Umeå, här.

/Hanna Bergman 

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information