Tävla om att bli European Green Pioneer of Smart Tourism 2024

Delta i tävlingen European Green Pioneer of Smart Tourism 2024 och visa upp din destinations hållbarhet och grönaomställningsslösningar. Tävlingen syftar till att höja Europas profil som en hållbar turistdestination och skapa ett nätverk för att dela bästa praxis bland mindre och mer hållbara destinationer. Vinnaren får expertkommunikations- och varumärkesstöd för att främja sin destination i media och online, samt andra kampanjaktioner från EU. Tävlingen är öppen för städer med en demografisk befolkning mellan 25 000 och 100 000 invånare

The European Pioneer of smart tourism är efterträdaren till tävlingen European Destinations of Excellence (EDEN) och motsvarar priset European Capital of Smart Tourism, men fokuserar på mindre och mer hållbara destinationer.

Om utmärkelsen

EU:s syfte med utmärkelsen är att höja profilen för Europa som en hållbar turistdestination och skapa ett nätverk för att dela bästa praxis bland europeiska destinationer. EU vill uppmuntra en mer hållbar och innovativ turismmodell genom att erkänna och belöna mindre städer som har genomfört framgångsrika strategier för att främja hållbar turism genom gröna omställningslösningar.

Den destination som visar de mest framgångsrika strategierna eller åtgärderna för att främja hållbar turism genom gröna omställningslösningar och övertygar den europeiska juryn med ett spännande program för året de tilldelas titeln, kommer att utses till "The European Green Pioneer of Smart Tourism 2024 ".

Fördelar – varför ansöka?

Vinnaren av titeln kommer att få expertkommunikations- och varumärkesstöd för att främja sin destination i media och online, en skulptur för stadskärnan, en kampanjvideo som representerar sin destination och hållbara turismpraxis, och många andra kampanjaktioner från EU som är utformade för att höja profilen för staden och öka antalet besökare.

Tävlingsvillkor

Tävlingen är öppen för städer i EU-medlemsstater, COSME-länder, och länder i den europeiska gemensamma marknaden med en befolkning mellan 25 000 och 100 000 invånare.

Ansök här

Läs mer om tävlingen här

/Andreas Lindström

09 Maj 2023 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information