Stor uppslutning på interaktivt seminarium om cirkulär bioekonomi i EU

Den 12 maj 2025 anordnades seminariet ‘How to kick-start a Circular Bioeconomy in the EU” på North Swedens kontor i Bryssel och online. Det interaktiva seminariet utforskade vägen mot en cirkulär biobaserad ekonomi i EU tillsammans med nyckelaktörer som representanter från skogssektorn, EU-kommissionen och Sveriges regerings representation i Bryssel.

Skogen är fortsatt i EU-fokus med en kommande ny strategi för biobaserad ekonomi under året, EU:s avskogningsförordning som, efter att blivit uppskjuten, ska implementeras i januari 2026 samt ännu ett förenklingspaket för implementeringen av förordningen från EU-kommissionen.  

Som följd av det växande fokuset och vikten av en cirkulär bioekonomi inom EU arrangerade Biofuel Region tillsammans med North Sweden European Office ett interaktivt seminarium för att diskutera hur cirkulära biobaserade företag kan får fart inom EU.   

Med talare från flera delar av kedjan – från skogsindustrin till svensk nationell och EU-nivå – diskuterades bioekonomins värde för EU samt de utmaningar EU:s skogar står inför. Under seminariet lyftes skogens ekonomiska värde med allt ifrån arbetsmöjligheter till råvaror, samt dess viktiga roll i omställningen till ett mer klimatanpassat samhälle.  

På plats från North Sweden European Office för att moderera eftermiddagens seminarium var Gölin Carina Christiansen, senior rådgivare inom klimat, miljö och biobaserad ekonomi. Efter ett varmt välkomnande till publiken – både närvarande i rummet och online – tog Paulina Dejmek Hack ordet, ordförande för kabinetten för den svenska kommissionären Jessika Roswall.  

Paulina Dejmek Hack lyfte bioekonomin som en viktig del i EU:s väg mot en mer självförsörjande och konkurrenskraftig union. Vidare uppmuntrade hon intressenter och aktörer att delta i det samråd som EU-kommissionen har startat om en strategi för en cirkulär, regenerativ och konkurrenskraftig bioekonomi.  

Samrådet är öppet till 23 juni 2025.  

Paulina Dejmek Hack, ordförande för kabinetten för den svenska kommissionären Jessika Roswall.

Sedan var det dags för Magnus Matisons projektledare inom bioekonomiBiofuel Region. I norra Sverige, med en yta sju gånger så stor som Belgien och i majoritet täckt av skog, menade Magnus Matisons att skogen har en stor betydelse för samhällen genom sitt bidrag till försörjning, arbetsmarknad, ekonomin och klimatet. Under sin presentation poängterade han vikten av en cirkulär bioekonomi för att minska mängden fossila utsläpp, och vidare hur det finns ett taget missförstånd om bioekonomins koppling till avskogning. Träden och skogen är inte problemet, utan vi måste istället rikta fokuset till utfasningen av fossila bränslen för att rädda klimatet, betonade Magnus Matisons. 

Magnus Matisons, projektledare inom bioekonomi, Biofuel Region.

Efter att fått en inblick i förutsättningarna för en cirkulär bioekonomi i Sverige övergick seminariet till att lyfta bioekonomin från ett spanskt perspektiv tillsammans med Álvaro Picardo, biträdande direktör för CESEFOR. Álvaro Picardo menade att det finns stora skillnader i inkomstnivå från skogen beroende på europeiskt land samt vilka utmaningar som föreligger, men underströk att den avgörande faktorn i bioekonomin är värde. Han riktade även strålkastarljuset mot skogsägarna – särskilt de mindre aktörerna – och betonade att det behövs mer stöd till dessa, särskilt i takt med att klimatförändringarnas effekter varje sommar visar på de stora risker som följer. Från EU:s sida efterlyste Álvaro Picardo mer samordnade policys som tar hänsyn till den komplexitet och mångfald som präglar unionens skogar. 

Álvaro Picardo, biträdande direktör för CESEFOR & Gölin Carina Christiansen, senior rådgivare inom klimat, miljö och biobaserad, North Sweden European Office.

Peter Holmgren, senior rådgivare, FutureVistas, började med att poängtera vikten av bioekonomin i Sverige, och där främst i norra delen av landet, genom att lyfta dess långa historia som en betydande del av den svenska ekonomin. Samtidigt poängterade han den positiva utvecklingen som skett mot en allt mer hållbar hantering av skogen och dess resurser där stora investeringar har gjorts för att återställa de svenska skogarna. En förändring måste ske i diskussionen för avskogning, menade Peter som poängterade att skogen kan bidra till både klimat och den cirkulära ekonomin.  

Peter Holmgren, senior rådgivare, FutureVistas.

På tur stod sedan Sofia Backéus, doktor i skogsbruk och klimat, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Skogsägarna. Även Sofia Backéus lyfte vikten av att rikta fokuset mot skogsägarna i debatten om cirkulär bioekonomi och underströk betydelsen av en aktiv dialog mellan aktörer och att inkludera intressenter i den politiska dialogen. I linje med EU-kommissionens fokus på klimat, given för en ren industri, samt jordbruk och livsmedel menade Sofia Backéus att EU:s strategi för bioekonomi är en drivande faktor inom alla dessa områden 

Sofia Backéus, doktor i Skogsbruk och Klimat, LRF Skogsägarna & Gölin Carina Christiansen.

Seminariets sista talare var Sara Colliander, Ministerråd, gruppsamordnare – regionalpolitik, sammanhållningspolitiken, skog Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen. Med koppling till sammanhållningspolitiken menade Sara Colliander att skogen har stor betydelse för Sverige genom sitt bidrag till ekonomin och arbetsmarknaden. Vidare lyfte hon vikten av att prioritera förenkling för att minska den administrativa bördan, och att detta ska ske tillsammans med bättre reglering. I linje med detta nämnde Sara Colliander EU-kommissionens förenklingspaket för implementeringen av EU:s avskogningsförordning som lanserades den 15 april 2025 

Gölin Carina Christiansen & Sara Colliander, Ministerråd, gruppsamordnare – regionalpolitik, sammanhållningspolitiken, skog, Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen.

Sista punkten på dagens agenda var en avslutande paneldiskussion tillsammans med Magnus Matisons, Sofia Backéus och Peter Holmgren, där det fanns möjlighet från publiken att ställa frågor. Panelen lyfte fram nyckelpunkter från eftermiddagens diskussion, såsom behovet av tillgång till resurser för att hantera de utmaningar som EU:s skogar står inför, samt vikten av att ge alla intressenter och aktörer - stora som små - en plats vi det beslutfattande bordet för att inkluderas i viktiga diskussioner om den cirkulära bioekonomins framtid 

Gölin Carina Christiansen, Peter Holmgren, Sofia Backéus och Magnus Matisons.

/Frida Palmén 

Läs vår tidigare artikel om EU-kommissionens förenklingar vid införandet av avskogningsförordningen här 

Läs mer om samrådet om strategi för en cirkulär, regenerativ och konkurrenskraftig bioekonomi här 

Läs vår tidigare artikel om Europaparlamentet och Ministerrådets överenskommelse om en utökad tidsfrist för avskogningsförordningen här

Läs mer om Europa Forum Norra Sveriges positionspapper om EU-kommissionens förslag till avskogningsförordningen här 

Läs mer om Northern Sparsely Populated Areas positionspapper om EU-kommissionens förslag till avskogningförordningen här 

Läs mer om Europa Forum Norra Sveriges positionspapper om EU-kommissionens förslag till direktiv om övervakning av markhälsa och resiliens här

21 Maj 2025 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information