EU-kommissionen inrättar ny dialogplattform för jordbruk och livsmedel
Den 5 december inrättade EU-kommissionen European Board on Agriculture and Food (EBAF). Ansökningsperioden är öppen till den 8 januari 2025, och kommissionen planerar att utvärdera ansökningar och fastställda styrelsens medlemskap i början av 2025. Det första mötet förväntas äga rum efter utvärderingarna. Dialogplattformen förväntas fungera som ett rådgivande organ som ska ge stöd och råd till EU-kommissionen inom frågor som rör jordbruk och livsmedel i EU.
Europeiska jordbruks- och livsmedelsstyrelsen är en uppföljning av den strategiska dialogen om framtidens jordbruk som inleddes i januari 2024 av EU-kommissionen. Den 4 september presenterades rapporten “En gemensam framtid för jordbruk och livsmedel i Europa”, som resultat på den strategiska dialogen. Rapporten behandlar frågor om jordbrukets framtid, med fokus på hur landsbygden och bönder kan stödjas för att säkerställa en konkurrenskraftig framtid och samtidigt främja ett hållbart jordbruk inom planetens gränser. I rapporten rekommenderades det även att en permanent dialogplattform, European Board on Agriculture and Food (EBAF), bör skapas i syfte att upprätthålla en kontinuerlig diskussion om europeiska jordbruksfrågor. Nu har ansökningsomgången för att delta i dialogplattformen publicerats och stänger 8 januari 2025.
Dialogplattformen kommer att ledas av kommissionären för livsmedel och jordbruk, Christophe Hansen och bestå av 30 medlemsorganisationer som representerar tre huvudkategorier; jordbrukssamhället, aktörer i livsmedelsförsörjningskedjan och civilsamhället, inklusive aktörer inom miljö och klimat, djurskydd och konsumentfrågor.
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen beskriver initiativet som en viktig del av EU:s långsiktiga strategi för livsmedelssystemen. Von der Leyen lyfte särskilt fram dialogplattformens roll i att hantera den komplexa värdekedjan inom jordbruks-och livsmedelssektorn och stödja jordbrukare i EU, samtidigt som sektorns hållbarhet och konkurrenskraft stärks.
Mandatet för medlemmarna i plattformen sträcker sig över fem år, och det planeras att hållas mellan två och sex möten per år med möjlighet till ytterligare sammankomster vid behov.
Genom EBAF syftar EU-kommissionen till att stärka samarbetet mellan jordbrukare, livsmedelsproducenter och civilsamhället för att gemensamt hantera de utmaningar som denna sektor står inför.
Organisationer som vill ansöka om medlemskap ska uppfylla kraven på kompetens inom områden som är relevanta för jordbruk och livsmedel, vara registrerade i EU:s Transparency Register samt uppvisa geografisk representation från EU:s länder.
/Negin Izadkhah
Läs mer om rådgivande organet här
Läs mer om den strategiska dialogen här
Ansök om medlemskapet här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information