European Network of Forested Regions synpunkter på EU:s framtida skogsrelaterade politiska initiativ

Den 1 november 2024 presenterade European Regions for Innovation in Agriculture, Food, and Forestry (ERIAFF), sin position på EU:s framtida skogsrelaterade politiska initiativ. Nätverket anser att EU:s initiativ om skog behöver stödja bruk av skog för att stödja utvecklingen mot en cirkulär och biobaserad ekonomi. Multifunktionella skogar och hållbart skogsbruk spelar en nyckelroll för att stödja konkurrenskraft, säkerhet och grön innovation i EU, menar Eriaff, och understryker insatser som möjliggör att naturen utvecklas tillsammans med stads- och landsbygdssamhällen.

Från och med den 14 november 2024 är de fyra regionerna i norra Sverige; Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland-Härjedalen, medlemmar i nätverket Eriaff vars syfte är att påverka EU-lagstiftning inom jordbruk, livsmedel och skog. European Network of Forested Regions, som skrivit positionen och är en av ERIAFF:s temagrupper, samlar de regioner och skogsbruksaktörer som är engagerade i att främja innovation inom specifikt skogsbaserade sektorer. Arbetsgruppen fungerar som en plattform för att tillhandahålla information och samordning kring kommande EU-initiativ som är relevanta för skogsintresserade regioner. 

Skogspolitik är inte en EU-kompetens  

I sin position framhåller nätverket hur skogspolitiken inte är en EU-kompetens men att under de senaste åren har EU tagit flera politiska initiativ som har påverkat skog och skogsbruk i medlemsländerna.  

European Network of Forested Regions betonar att stöd och underhåll av de många ekosystemtjänster som skogarna tillhandahåller lägger grunden för en hållbar skogsförvaltning i EU, där cirka 45 % av markytan täcks av skogar och annan trädbevuxen mark.  

Därför vill Eriaff se ett heltäckande tillvägagångssätt för hållbarhet där de sociala och ekonomiska fördelarna med skog ges lika stor vikt som deras ekologiska aspekter, såsom naturbaserade lösningar för att skydda människor och infrastrukturer, förmågan att binda CO2 samt att rollen av naturområden för folkhälsa, bör integreras i alla EU:s skogsrelaterade politikområden. 

Eriaff ser positivt på EU:s fokus på konkurrenskraft  

I sin position lyfts hur träbaserade värdekedjor bidrar till cirka 7 procent av den totala ekonomiska produktionen i EU och vidare betonar hur multifunktionella skogar och hållbart skogsbruk spelar en nyckelroll för att stödja konkurrenskraft, säkerhet och grön innovation i EU. I sin position lyfter de den senaste rapporten om framtiden för den europeiska konkurrenskraften, skriven av tidigare ordförande för Europiska Centralbanken, Mario Draghi som understryker brådskande behovet av att EU omprövar sätt att stärka sin konkurrenskraft och efterlyser en regelförenkling för näringslivet för att främja tillväxt i EU. 

Eriaffs synkpunkter i korthet 

Eriaff anser att flera av EU:s skogsrelaterade initiativ hittills inte passar bra med varandra och ser ett behov av förbättrad politisk samordning. EU bör också se till att regionala skillnader, intressen och kunskap beaktas när skogspolitik utarbetas.  

Vidare ser de att EU:s bioekonomistrategi bör lyfta fram potentialen hos hållbara skogsbaserade resurser och tjänster för att stärka den cirkulära ekonomin, klimatmålen och regioners motståndskraft.  

Positionen lyfter behovet av EU att prioriterar klimatåtgärder kopplade till skogsbruket så som anpassning för att begränsa skogsbränder och därtill forskning för att stärka skogars hälsa.  

Den senaste tidens geopolitiska oro har understrukit vikten av självförsörjning. Eriaff ser att Europas skogar kan erbjuda hållbara lösningar för material och energi samtidigt som de bidrar till EU:s självförsörjning. Genom utökad självförsörjning bidrar det till ekonomisk stabilitet och säkerhet för glesbefolkade regioner samt även till investeringar och sysselsättning. 

Genom kollagringskapacitet och ersättning av fossila råvaror kan användningen av hållbara träbaserade produkter med lång livslängd stödja klimatmålen. 

EU-medel välkomnas för att mitigera effekterna av klimatförändringar och för att förbättra skogarnas hälsa och ge skogsägare möjlighet att omstrukturera sina skogar för att uppnå klimatanpassade skogsbestånd. 

Multifunktionella skogar skapar inkomstalternativ för försörjning på landsbygden. Därför bör de få ökat fokus från politiken. Skogsprodukter som inte är trä, såsom frukt, bär, nötter, svamp eller vilt samt jordbruks- fritids- och turistaktiviteter som sker i skogar har en växande efterfrågan på marknaden.  

/William Ekelius

Läs mer om Eriaffs position här

Läs mer om EU:s skogsstrategi för 2030 här 

04 Dec 2024 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information