EU:s AI akt har trätt i kraft

Den 1 augusti 2024 trädde den europeiska rättsakten om artificiell intelligens (AI), även benämnt AI-akten, i kraft. AI-akten ska säkerställa att AI som utvecklas och används inom EU är pålitlig, med särskilt skydd för individers grundläggande rättigheter. Regleringen ska skapa en samordnad inre marknad för AI samt främja innovation och investeringar. Akten utgör enligt EU-kommissionen världens första heltäckande lagstiftning om AI.

AI-akten baseras på en risk och säkerhetsmodell:  

  • Minimal risk: AI-system som rekommendationsmotorer och spamfilter faller inom denna kategori och omfattas inte av några skyldigheter enlig EU-lagen.  
  • Specifik transparensrisk: AI-system som chattrobotar måste tydligt informera användare om att de integrerar med en maskin.  
  • Högrisk: AI-system som används vid rekrytering eller kreditbedömningar måste uppfylla strikta krav på bland annat datakvalitet, riskhantering och mänsklig tillsyn.  
  • Oacceptabel risk: AI-system som hotar grundläggande rättigheter, exempelvis system för social poängsättning eller vissa typer av biometrisk övervakning, förbjuds.  

Dessutom införs regler för så kallade generella AI-modeller som används i en rad olika applikationer. Lagen ska säkerställa transparens och hantera systemrisker med de mest avancerade modellerna.  

Vad händer framöver? 

De flesta reglerna som inkluderas AI-akten träder i kraft den 2 augusti 2026. Däremot kommer förbudet mot AI-system som bedöms utgöra en risk att gälla redan inom sex månader. Reglerna för så kallade AI-modeller för allmänna ändamål kommer att tillämpas efter 12 månader.  

I samband med att AI-akten trädde i kraft lanserades även AI-pakten av EU-kommissionen. Pakten syftar till att uppmuntra och stödja organisationer att planera för genomförandet av AI-akten.  

Bakgrund  

Redan i april 2021 föreslog EU-kommissionen EU:s första regelverk för AI. I december 2023 presenterade sedan EU-kommission en politisk överenskommelse om AI-lagen. I mars 2024 antog EU-parlamentet lagstiftningen, i maj 2024 antog sedan ministerrådet AI-akten. Lagen trädde i kraft 1 augusti 2024.  

/Negin Izadkhah 

Läs mer om AI-akten här

Läs mer om AI-akten här

Läs mer om AI-pakten här 

Fotografi: Pixabay  

10 Sep 2024 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information