IVA Nord seminarium om gröna omställningen
Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) genom IVA Nord har under det gångna året anordnat en seminarieserie runtom i norra Sverige kring den gröna omställningen. Den 27 november hölls det sista mötet i serien för att summera vad som kommit fram under de olika tematiska mötena. Rubriken var ”Den gröna omvandlingen i norr: Lokala och nationella lösningar”. Utöver lokala och regionala samt nationella företrädare medverkade Mikael Janson från North Sweden för att också föra in EU-dimensionen.
EU-perspektiven på omställningen i norr
Vid fem seminarier runtom i norra Sverige har diskuterats kring energiförsörjning, markanvändning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och samhällsbyggnadsfrågor och hur ansvaret mellan lokal, regional och nationell nivå ser ut. Vid detta avslutande seminarium på IVA i Stockholm sammanfattades slutsatserna från diskussionerna, men North Sweden var också inbjudet för att peka på att EU spelar en roll för utvecklingen.
Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office, inledde med att konstatera att utan EU hade det vi ser i den gröna omställningen inte skett. Sverige är för litet för att sätta ramverken, men kan för den skull ta ledningen i EU i klimatarbetet. Det är EU:s stora gröna giv som satte fart på processerna och där norra Sverige kunnat ta ledningen, men inte utan utmaningar. EU:s olika policys och stödstrukturer, inklusive regionalpolitiken, har över lång tid byggt upp klimatarbetet som under de senaste åren bidragit till de stora satsningar som nu sker för en klimatsmartare industriomställning med ny- och ometableringar i norra Sverige.
Behov av mer samspel lokal, regional och nationell nivå i EU
EU har därför varit oundgängligt, men utmaningen är att från nationell nivå ge stöd för den kopplade samhällsomställningen som också måste till för att orka bära de gröna satsningarna i samhällena där de sker, särskilt i regioner med liten egen kapacitet som norra Sverige. Till det kan läggas att använda EU:s möjliga stöd för att bättre bidra till det än hur Sverige ofta valt att hantera dessa. Det behövs en riktig och strukturerad samverkan mellan lokal, regional och nationell nivå i EU för att maximera möjligheterna och bättre hantera de utmaningar som finns.
Ett flertal lokala och regionala företrädare medverkade, såsom kommunalråden Claes Nordmark och Lorents Burman från Boden respektive Skellefteå samt Jonas Lundström från Region Västerbotten på regeringens nyinrättade accelerationskontor för norra Sverige med flera.
Slutsatser från seminarieserien
Några huvudresultat från diskussionerna vid de olika seminarierna som lyftes på Stockholmsmötet var:
- Den gröna samhällsomvandlingen behöver en nationell strategi.
- Tydligare ansvar och prioriteringsordning behövs bland myndigheter och hantering av riksintressen.
- Tillståndsprocesser i den gröna omställningen behöver kortas.
- Kompetensförsörjningsbehovet i norra Sverige behöver en strategi för att möta behovet inom teknik och innovation.
/Mikael Janson
Ta del av seminarieserien och webbsändningen här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information