Rundabordssamtal om implementering av EU:s skogspolitik
Den 26 november arrangerade Region Västernorrland, Region Norrbotten och Region Västerbotten ett rundabordssamtal på North Sweden Stockholm Office. Med på rundabordssamtalet var representanter från Lantbrukarnas Riksförbund, banken Landshypotek, Skogsindustrierna, skogsägarföreningen Norra skog och skogsbolaget SCA.
Mötet handlade om EU:s nyligen antagna lagstiftning som påverkar skogsnäringen i Sverige. Syftet var att diskutera vilka frågor som blir viktiga vid implanteringen av dessa EU-lagar och vilka myndigheter som bör adresseras.
Lena Friborg, samhällsbyggnadsstrateg från region Västerbotten, inledde med att presentera politikernätverket Europaforum och Norra Sveriges Stockholmskontor. Gölin Carina Christiansen, från North Sweden European Office i Bryssel, gick igenom Europaforums synpunkter på de aktuella EU-lagarna. Frida Bergman, strateg för regionala utvecklingsfrågor i region Västernorrland, modererade den efterföljande diskussionen.
LULUCF och de svenska åtagandena
Diskussionen inleddes med en genomgång av de åtaganden Sverige har tagit på sig inom ramen för Lulucf (Land use, land use change and forestry). Det konstaterades att flera EU- länder, inklusive Sverige har svårigheter att nå upp till sina mål för kollagring i skog, delvis på grund av att många skogar redan har nått sin fulla tillväxtpotential. Mötet belyste att skogen har varierande produktivitet på olika platser i Europa och detta har inte tagits hänsyn till.
Avskogningsförordningen
Även avskogningsförordningen diskuterades. Det framkom att den medför en stor administrativ börda för näringen parat med risk för kännbara påföljder vid fel. Den spårbarhet som krävs är utmanande för skogsnäringen Det blir viktigt att skapa en process för översyn och förenkling av spårbarhetskraven. Vidare framkom att Sverige har förutsättningar att hantera spårbarhetskraven, men värdekedjorna är komplexa och passerar landsgränser, vilket kräver en pragmatiskt och realistisk vägledning från EU-kommissionen.
Naturrestaureringslagen
Under rundabordssamtalet om EU:s lagstiftning för skogen diskuterades även naturrestaureringslagen och dess implikationer för Sverige. Under mötet framkom att Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ta fram en nationell restaureringsplan och att det finns ett direktiv om att nyttja flexibiliteten i lagtexten. Det krävs stöd från olika aktörer för att Naturvårdsverket ska kunna fullfölja sitt uppdrag. Vidare betonades att det är centralt att se brukande av skogar som en form av restaurering framöver. Om staten skulle ersätta alla skogsägare som inte får bruka sin mark skulle det bli extremt dyrt. Globalt handlar restaurering om att återställa ekosystem som inte längre levererar varor som mat och timmer.
- Skogen är enormt betydelsefull för norra Sverige och därför är det viktigt att implementeringen av EU:s skogslagstiftningar blir så bra som möjligt och att vi i Sverige inte överimplementerar utan att förstå konsekvenserna, sade Frida Bergman.
Framtida steg
Regionerna uppmanades att fortsätta bevaka EU:s arbete med bioekonomistrategin och att samarbeta i arbetet med nationella restaureringsplaner. Medlemsländerna har format ett samarbete för att stödja arbetet med restaureringsplaner och genomförandet av lagen.
/Negin Izadkhah
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information