Inlandskommuner på besök i Bryssel!

Den 12–14 maj 2025 var företrädare från Region 10, samverkan mellan de åtta inlandskommunerna i Västerbotten och två i Norrbotten, på besök i Bryssel för att träffa North Sweden European Office (NSEO) och relevanta aktörer i EU. Under besöket hade gruppen möjlighet att delta på event om bioekonomi och träffa ledande företrädare inom EU:s regionalpolitik, kompetensförsörjning och energipolitik samt landsbygdsutveckling. Gruppen fick möjlighet att lära sig mer om NSEO:s arbete och dela sina tankar kring hur deras kommuner och regioner kan utvecklas med hjälp av medel och support från EU.
Fullmatade dagar med EU-företrädare på högsta nivå
Under tre välfyllda dagar i Bryssel fick företrädare från Region 10 - en sammanslutning av tio inlandskommuner i Västerbotten och Norrbotten som avser att stärka kommunernas roll och utveckling - möjlighet att lära sig mer om de verktyg och möjligheter som finns på EU-arenan för att bidra till att stärka kommunernas roll och utveckling. Dagarna var fyllda med ett intensivt besöksprogram med flertalet intressanta och insiktsfulla möten med såväl regional som EU-nivå.
De tio inlandskommunerna inom Region 10 är de verkligt glesbefolkade områdena i norra Sveriges inland på en yta som två Belgien med en befolkning om runt 47,000 invånare. Samtidigt är det kommuner som levererar förnyelsebar energi, vintertestverksamhet för den globala bilindustrin och biobaserade produkter från skogsbruk och olika råvaror och industriprodukter som Europa behöver, vid sidan av en växande besöksnäring och andra satsningar inom den gröna omställningen.
Kommunalrådet Roland Sjögren, Lycksele, och ledamot i styrelsen för Region 10 fick tillsammans med Gustav Axelsson, näringslivschef i Lycksele och arbetsgruppen för näringslivsutveckling i deras samverkan mellan kommunerna, samt Jenny Lundqvist, samordnare för Region 10, genom North Sweden träffa många centrala företrädare i EU. Med var också Rickard Carstedt, regionråd och ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten.
Gruppen deltog i ett seminarium i regi av North Sweden om biobaserad ekonomi med bland annat kabinettschefen Paulina Dejmek Hack hos den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall och Sveriges förhandlare inom skogsfrågor samt sammanhållningspolitik, Sara Colliander. De fick också träffa Direktören Sofia Alves på EU-kommissionens DG Regio, Vice Generaldirektören Stefan Olsson på DG Employ, Direktören Pierre Schellekens på DG Energy, Europaparlamentariker Emma Wiesner i jordbruksutskottet, Terry Stavropoulos på EU-kommissionens Joint Research Center om EU:s rural toolkit, samt Generalsekreteraren för Assembly of European Regions (AER).
En ny långtidsbudget av vikt att inkludera alla EU:s regioner
Just nu pågår förberedelserna för nästa programperiod i EU med sina olika utvecklingsstöd för hållbar tillväxt och det gavs därför möjlighet till många bra dialoger med viktiga aktörer med inflytande över vad som komma ska, att kunna få med sig de utmaningar och möjligheter som finns i också de mest glesbefolkade nordligaste Europa. Det är viktigt att EU:s stödsystem och regelverk är anpassat för områden som Västerbottens och Norrbottens inland, samt övriga delar av norra Sverige i det som går under benämningen Northern Sparsely Populated Areas (NSPA). Det handlar både om att tillse att utveckling kan ske i alla delar av Europa, men också att norra Sverige står med viktiga resurser i ett geopolitiskt utsatt läge i det som räknad till det europeiska Arktis av vikt för hela Europa och EU att samverka om.
Regionerna i fokus och bioekonomins roll inom EU under första dagen i Bryssel
Besöksveckan startade på NSEO:s kontor måndagen 12 maj 2025 tillsammans med Generalsekreteraren för det regionala nätverket Assembly of European Regions (AER), Vania Freita, för diskussioner om olika regioners roll och inflytande i EU.
Vidare under eftermiddagen fick gruppen möjlighet att delta vid seminariet ‘How to kick-start a Circular Bioeconomy in the EU’ på NSEO:s kontor med bland andra kabinettschefen hos den svenska EU kommissionären Roswall, Paulina Dejmek Hack. Seminariet innehöll insiktsfulla diskussioner om bioekonomis roll i att skapa ett starkare, klimat vänligare och mer konkurrenskraftigt EU med talare från skogsindustrin, EU-institutionerna och svensk nationell nivå.
Inblick i North Swedens arbete och EU:s utvecklingspolitik
Besöksveckan andra dag, tisdagen den 13 maj, började med en presentation från NSEO:s direktör Mikael Janson. Mikael introducerade Region 10 till kontorets arbete på EU-arenan och gav en inblick i det påverkansarbete som drivs samt EU-kommissionens arbete med EU:s nya långtidsbudget på ingång med ett förslag som förväntas presenteras i juli 2025.

Dagen fortsatte tillsammans med Sofia Alves, direktör vid EU-kommissionens Generaldirektorat för stads- och regionalpolitik (DG Regio) där gruppen fick en inblick i EU:s sammanhållningspolitik som idag utgör en tredje del av EU:s budget. I linje med att den nya långtidsbudgeten nu formas av EU-kommissionen diskuterades sammanhållningspolitikens framtid och hur den kan gynna kommunerna inom Region 10. Sofia Alves uttryckte vikten av dialog med företrädare från områden med specifika förutsättningar och att få till sig de utmaningar de ser med EU:s olika stödstrukturer.

Med en fortsatt inblick i EU-institutionernas arbete träffade gruppen även Europaparlamentarikern Emma Wiesner. Emma sitter bland annat i jordbruksutskottet med ansvar för landsbygdsutveckling och var särskilt intresserad av hur EU:s stöd kan utvecklas för att göra mer nytta för områden som norra Sveriges inland, där de också i dagarna skulle göra sina inspel på partigruppen Renews ställningstagande för EU:s framtida regional politik.

Dagen avslutades på NSEO:s kontor tillsammans med Niklas Johansson, senior rådgivare inom forskning, innovation och näringsliv. Niklas diskuterade EU-kommissionens fokus på konkurrenskraft genom bland annat lanseringen av konkurrenskraftskompassen och given för en ren industri.

Vidare följde en presentation av Pierre Schellekens vid EU-kommissionens Generaldirektorat för energifrågor (DG Energy) som berättade om EU:s energipolitik och satsningar på energiomställning för att klara klimatutmaningarna och där EU sammantaget gjort stora framsteg och även när det gäller att hantera att koppla bort sig från rysk gas. Diskussionen, där också Jörgen Nilsson, VD, och Isabella Katsimenis, senior internationell projektutvecklare och projektledare företrädare från Energikontor Norr i Norrbotten på besök i Bryssel deltog, lyfte många för norra Sverige viktiga frågor i energiomställningen för kommuner med stor energiproduktion från vattenkraft och vind samt fjärrvärme.

Sista dagen med fokus på EU-stöd till små landsbygdskommuner
Besökets sista dag, onsdag den 14 maj 2025, inleddes tillsammans med Stefan Olsson, Vice Generaldirektör vid EU-kommissionens Generaldirektorat för sysselsättning och kompetensförsörjning (DG EMPL). Mötet lyfte frågor om EU:s kompetensunion för att från EU ge stöd för att hantera demografiska utmaningar och kompetensbehov för att främja en positiv utveckling i också Europas nordligaste regioner. Från norra Sverige lyftes vikten av de strategiska utvecklingsmedel som från denna programperiod finns i de extra resurser norra Sverige får inom socialfonden för att kunna arbeta med kompetensbehoven i också de glesa strukturerna, vid sidan av de regionala utvecklingsmedlen som funnits sedan tidigare. Även situationen för Northvolt berördes och de svårigheter som är att kunna behålla personer i regionen som behöver arbetskraft men på grund av nationella regelverk måste lämna helt när de nu friställs.

Dagen, och därmed även besöksveckan, avslutades på NSEO:s kontor där Region 10 fick möjlighet att träffa Terry Stavropoulos, projektansvarig för territorial development vid EU-kommissionens utrednings- och forskningsenhet Joint Research Centre (JRC). Terry presenterade EU-kommissionens verktygslåda för landsbygder – Rural Toolkit, en plattform som avser att hjälpa små aktörer i landsbygdskommuner att navigera och ansöka om stöd och finansiering från EU. Vidare poängterade Terry hur plattformen ämnar sammankoppla regioner med varandra för att utöka det gränsöverskridande samarbetet genom att erbjuda ett forum för regioner att mötas och dela erfarenheter. Det är ett redskap som är tänkt för just kommuner som Region 10.

Alla delar av EU spelar roll och vi tackar EU:s företrädare för möjligheten att få träffas och att från de lokala företrädarna få belysa de behov som finns och deras arbete för att bygga utvecklingsförmåga. EU:s stöd spelar en avgörande roll och besöket var föranlett av projektet VIGO som syftar till att bygga gemensam utvecklingskapacitet och som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden i inlandskommunerna, Region Norrbotten och Region Västerbotten. Centralt är att kunna bibehålla, utveckla och attrahera kompetens som det finns stora behov av.

Vi på North Sweden tackar så mycket för besöket och bra och viktiga dialoger!
/Mikael Janson och Frida Palmén
Vill du också besöka North Sweden European Office? Kontakta Julia Bergsten, Communications and Office manager: julia.bergsten@northsweden.eu
Läs mer om seminariet ‘How to kick-start a Circular Bioeconomy in the EU’ här.
Läs mer om Region 10 här.
Läs mer om NSPA här.
Läs mer om VIGO här
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information