Så ska allmänhetens sparande öka kapitaltillgången för småföretag

Med målet att ge EU:s befolkning bättre tillgång till kapitalmarknader och samtidigt förbättra finansieringsmöjligheterna för företag har en strategi om en spar- och investeringsunion antagits. Initiativet är en del av EU-kommissionens vision för ökad ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Strategin ska sätta allmänhetens välstånd i fokus och bygger på en kombination av lagstiftning och åtgärder från medlemsländerna, där de mest effektiva åtgärderna kommer att prioriteras under 2025. En halvtidsöversyn av framstegen planeras att presenteras våren 2027.
I sina politiska riktlinjer för mandatperioden 2024–2029 kommunicerade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förslaget om en union för sparande och investeringar. Den 19 mars antogs strategin för denna spar- och investeringsunion, som syftar till att ge EU:s invånare en bredare tillgång till kapitalmarknader och samtidigt förbättra företagens finansieringsmöjligheter. Enligt EU-kommissionen ska detta initiativ kunna öka befolkningens välstånd såväl som den ekonomiska tillväxten och konkurrenskraften.
Enligt Konkurrenskraftskompassen, som EU-kommissionen presenterade den 29 januari 2025, krävs stora investeringar för att Europa ska klara utmaningar som klimatförändringar, ny teknik och geopolitiska förändringar. EU-kommissionen menar att många av dessa investeringsbehov finns hos små och medelstora företag (SMEs) och innovativa företag, som inte enbart kan förlita sig på bankfinansiering. Genom att koppla ihop sparande och investeringar via integrerade kapitalmarknader och ett starkt banksystem syftar spar- och investeringsunionen till att möta dessa behov.
Skapandet av spar- och investeringsunionen är enligt EU-kommissionen ett gemensamt ansvar för EU-institutionerna, medlemsländerna och andra viktiga aktörer. För att unionen ska lyckas krävs samordnade insatser och nära samarbete inom följande områden:
- Allmänheten och sparande. Småsparare spelar redan en viktig roll i EU-ekonomin genom bankinsättningar, men EU-kommissionen anser att de också bör ges bättre möjligheter att göra investeringar i kapitalmarknaden som genererar högre avkastning, exempelvis inför pensionen.
- Investering och finansiering. EU-kommissionen vill underlätta för alla företag, inklusive SMEs, att få bättre tillgång till kapital för viktiga investeringar, särskilt inom kritiska sektorer.
- Integrering och uppskalning. För att minska ineffektivitet behöver regler, tillsyn och politiska hinder som försvårar gränsöverskridande verksamhet tas bort. Detta ska göra det enklare för företag att expandera sin verksamhet inom hela EU.
- Effektiv tillsyn på den inre marknaden. EU-kommissionen vill se till att alla finansmarknadsaktörer i EU behandlas lika, oavsett var de finns. Därför föreslår de starkare gemensamma regler och en bättre fördelning av tillsynen mellan nationell nivå och EU.
EU-kommissionen kommer dessutom att analysera banksystemets övergripande situation på den inre marknaden, inklusive dess konkurrenskraft.
Allmänhetens roll
Jämfört med tidigare kapitalmarknadsinitiativ syftar spar- och investeringsunionen till att vara mer inkluderande och fokusera på att stödja allmänhetens välbefinnande. Genom att bredda investeringsmöjligheterna och förbättra den finansiella kompetensen vill EU-kommissionen öka befolkningens deltagande på kapitalmarknaderna. Den nya unionen kommer även att stödja de som har sina besparingar på bankkonton, men med målet att dessa åtgärder ska leda till att en del av besparingarna kan förflyttas till kapitalmarknaderna, och därmed skapa fler finansieringsmöjligheter för företag. Målsättningen är att skapa en positiv spiral där investeringar går till EU-företag, vilket ger bra avkastning för allmänheten och stödjer lokal ekonomi och sysselsättning.
Medlemsländernas roll
Inom vissa områden, såsom beskattning och pensioner, är EU:s behörighet begränsad och därför utgör medlemsländerna en viktig roll i spar- och investeringsunionen. EU-kommissionen kommer att vägleda och uppmana medlemsländerna att vidta åtgärder och kommer att agera samordnare för genomförande av gemensamt överenskomna regler. EU-kommissionen kommer också att fungera som stöd för medlemsländerna i form av kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
Nästa steg
Genomförandet av spar- och investeringsunionen kommer att baseras på både lagstiftning och åtgärder från medlemsländerna. De föreslagna åtgärderna kommer att utvecklas vidare i dialog med berörda aktörer och ett åtgärdspaket kommer att antas på ett begränsat antal områden där de största åtgärderna prioriteras under 2025.
Under andra kvartalet 2027 kommer EU-kommissionen att presentera en halvtidsöversyn av framstegen med införandet av unionen.
Spar- och investeringsunionen i Sverige
Sverige har en jämförbart välutvecklad bankunion som till stora delar ligger i linje med de ambitioner som uttrycks i EU:s spar- och investeringsunion. Exempelvis har 40% av svenska hushåll investeringar i finansiella instrument vilket är högre än genomsnittet i EU.
/Maria Janulf
Läs pressmeddelandet från EU-kommissionen här
Foto: Towfiqu Barbhuiya via Unsplash
Näringspolitik
Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information