Skellefteå i möte med EU-kommissionen om Northvolt

Den 8 maj anordnade North Sweden ett möte för kommunledningen i Skellefteå tillsammans med Region Västerbotten att koppla upp med Kerstin Jorna, Generaldirektör för EU-kommissionen Generaldirektorat för inre marknad, industri, entreprenörskap och små och medelstora företag och hennes team med ansvar för EU:s industripolitik avseende batterivärdekedjor i Europas gröna omställning. Bakgrunden till mötet var att diskutera Northvolts konkurs och dels effekterna för Skellefteå, dels vilka möjligheter EU ser vad gäller att bygga vidare på de investeringar som gjorts i Northvolts batteritillverkning.

Northtvolt – Ett exempel för Europa 

Från Skellefteå medverkade bland andra Kommunalråden Lorents Burman och Evelina Fahlesson samt Kommundirektören Kristina Sundin Jonsson och därtill även Regionrådet och ordföranden för den regional utvecklingsnämnden i Västerbotten, Rickard Carstedt.  

Skellefteå har sedan Northvolt-etableringen varit i fokus för EU:s batteriambitioner och en föregångare för hela Europas behov av att bygga en egen batterivärdkedja för att bryta beroendet av framför allt Kina inom elektrifieringen av bilparken och samhället i stort. Northvolt har därför varit ett återkommande exempel för EU och ansvariga EU-kommissionärer inom EU:s gröna omställning. Konkursen för Northvolt har satt utmaningarna i blixtbelysning vad gäller att med högt tempo etablera konkurrenskraftig batteritillverkning från i princip noll och med växande globala utmaningar inom hela fordonsindustrin och att bryta beroendet av Kinas dominans. De höga ambitionerna med en kraftig expansion från Northvolts sida och med stöd från EU genom bland annat Europeiska Investeringsbanken (EIB), samtidigt som det varit svårt att skala upp produktionstakten i den första anläggningen i Skellefteå, bar i slutändan inte. 

Det kan samtidigt konstateras att från EU finns en insikt om att det inte är några enkla frågor och att det är att vänta misslyckanden på vägen. Det står dock klart att EU:s bilindustri måste för att bli konkurrenskraftig och klara klimatutmaningarna ställa om och ha tillgång till egen batteriproduktion. Det pågår därför en rad initiativ med inte minst lärdomarna från Northvolt såsom bland annat en så kallad Battery Booster i EU för att ge stöd för att etablera och driva batteritillverkning som ett resultat av Ursula von der Leyens strategiska dialoger med fordonsindustrin. Ett antal stora länder i EU med egen bilindustri driver på för detta och ger i sin tur stöd för batterifabriker att följa på Northvolts frånfälle. Det är en del av en större strid om huruvida statsstöd är nödvändigt eller inte när omvärlden ger direkta och indirekta sådana stöd för sin industri. 

Skellefteå – En ensam föregångare 

Utmaningen för Skellefteå har varit att kommunen ensamt fått hantera allt det som följer av den stora industrisatsningen från Northvolt. De riktade satsningarna som gjorts har gått till fabriken och dess behov, medan samhället runt också måste rustas för att utbilda och attrahera kompetens, bygga bostäder, infrastruktur, energiförsörjning och samhällsservice och även annat företagande inom servicesektorer och lokala underleverantörskedjor för alla olika växande behov i syfte att också få alla nya arbetstagare att flytta till kommunen och betalar skatt där, som dock dröjer flera år framåt i tiden medan behoven och möjligheten att få skattebetalare att flytta in driver kostnaderna redan innan verksamheten på Northvolt varit igång. Det är en gigantisk utmaning för vilken kommun som helst, även om Skellefteå varit rustat och under lång tid arbetat för nya etableringar med strategiska planer för det långt före Northvolt valde just Skellefteå.  

Staten har dock inte klivit in i den lokala mobiliseringen som är ett på alla plan nationellt intresse och att vara en föregångare av betydelse för hela EU. Det har utsetts diverse samordnande funktioner och genom EU har satsningar på bostadsbyggande och kompetensförsörjning kunnat göras. Riskerna har dock kommunen hel och fullt fått stå för och där har det inte varit ett alternativ att inte agera när väl satsningen börjat rulla. Det har i sin tur också genererat många andra satsningar och intresse från andra aktörer att etablera sig i kommunen och regionen. Northvolts konkurs är en missräkning, förstås, som slår hårt och inte minst drabbar många enskilda människor som satsat sin framtid och ekonomi på att flytta till Skellefteå och nu tvingas bort. Det har annars varit en av överraskningarna att se hur många som faktiskt varit villiga att flytta norrut, mot att föreställningar som trott annat. 

Trots fortsatta stora behov av arbetskraft i en region med lägst arbetslöshet i hela landet gör regelverken att få kan stanna kvar, även den som bott, utbildat sig och verkat i Sverige. Det pågår dock ett intensivt arbete för att hantera det som går för att mildra konsekvenserna på alla plan. Det kan få stora konsekvenser för Sverige som föregångare och intressant att investera i och locka nödvändig kompetens, då riskerna är för stora för de flesta på alla plan utan en nationell strategi i ryggen. 

Dialogen arbetar för – Tiden arbetar emot 

Norra Sverige har fortsatt ledartröjan i EU:s gröna omställning och de bästa förutsättningar när det gäller klimatsmart energiförsörjning och tillgång till råvaror och industriekosystem som gör att Europa kan skapa global konkurrenskraft inom egna värdekedjor och det som kallas strategisk autonomi för att bryta beroenden av omvärlden i en geopolitiskt orolig värld. Skellefteå kan visa flera sådana aktiviteter inom bland annat biobaserade flygbränslen och återvinning av ädelmetaller och står och faller inte med Northvolt. Samtidigt är det ett såväl svenskt som europeiskt intresse att de resurser som plöjts ned i inte är bortkastade och alla insatser för att bygga vidare med nya ägare vore lönsamt för alla parter.  

Konkursboet producerar batterier och i en större takt än någonsin och med en kvalitet och funktionalitet som nuvarande brukare är mycket nöjda med. Risken är nu att konkursboet säljs ut om det inte går att få in nya ägare och nyttja EU:s olika nya instrument att komma på plats snabbt nog. Det var givna ämnen för diskussionen med EU-kommissionen, som givetvis inte kan ge några löften eller besked utan några befintliga instrument till hands och det hänger därför ytterst på om nationell nivå kliver in. Det är dock tydligt att lokal, regional, nationell och EU-nivå måste arbeta nära varandra. Industripolitik handlar också om förmågan att ta emot investeringarna och dela riskerna. Kerstin Jorna var på den punkten väldigt tydlig med att de regionala perspektiven och förutsättningarna är väldigt centrala också för EU:s industripolitik.  

Uppställningen från EU-kommissionens på högsta nivå, visar den vikt man tillmäter frågorna och beredvilligheten till en öppen och ömsesidig diskussion uppskattades mycket av företrädarna från Skellefteå och Region Västerbotten. Samtalen fortsätter på olika plan och förstås också nationellt, även om Northvolt är ute ur leken i detta nu. 

/Mikael Janson 

Läs om EU:s batteriallians här 

Läs om EU:s automotive battery boosterhär

Läs om Skellefteås insatser här 

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information