Förstudie påbörjas för Rock Art i Sápmi

Nämnden för regional utveckling i Västerbottens läns landsting har beslutat att satsa totalt två miljoner kronor på olika projekt i Västerbottens län. Västerbottens museum är ett av de tolv utvalda projektmedelsmottagarna.

Ett flertal lyckade gränsöverskridande samarbeten har tidigare genomförts mellan Västerbottens museum och museum i Ryssland utifrån de hällkonstfynden som hittats både i Norden och i nordvästra Ryssland.

Målsättningen med Rock Art in Sápmi är att uppmärksamma och lära ut mer om de nordliga kulturtraditionerna genom att använda sig av hällkonsten som ett gränsöverskridande kulturarv och en kunskapskälla.
Förutom att förmedla kunskap och kulturhistoria är detta projekt en möjlighet till utforskandet av nya arbetsmetoder för museumet.

Premiären av Rock Art in Sápmi planeras äga rum under 2014. 

Läs mer om Rock Art in Sápmi

 

 /Maria Estefors

10 Dec 2009 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information