Midgårdsskolan på besök i Bryssel

111114 Midgårdsskolan_finalEn klass från Midgårdsskolan som läser EU-kunskap var under föregående vecka på plats i Bryssel för att känna av Brysselandan och lära sig mer om vad EU handlar om i praktiken.

- Det är en sak att läsa i en bok om hur allting fungerar och en helt annan att vara här och se det med egna ögon, säger gruppen.

Midgårdsskolan har i en rad år gjort studiebesök i Bryssel för att väcka elevernas intresse för EU och ge dem de intryck som läroböckerna inte kan förmedla. I år besökte de Cecilia Wikström samt Marita Ulvskog på Europaparlamentet men gjorde även studiebesök Sveriges kommuner och landsting (SKL), Sveriges ständiga representation, North Sweden European Office och Cecilia Malmströms kabinett på EU-kommissionen.

Under besöken fick eleverna bland annat höra Åsa Janlöv berätta om SKL:s roll i EU och hur EU påverkar Sverige och under besöket vid Cecilia Malmströms kabinett berättade Camilla Hansson om hur de arbetar med EU:s inrikesfrågor och hur trycket på inrikesfrågor exploderat under våren.

Det tre dagar långa studiebesöket avslutades med att Mona Mansour presenterade vad North Sweden European Office arbetar med för eleverna och påpekade att även en liten region som Västerbotten och Norrbotten kan vara med och påverka EU:s dagordning.

Allt som allt sa eleverna att besöket varit grymt, mycket nytt att lära sig och häftigt att få göra alla besök på ställen som annars bara syns på nyheterna.

/Joel Larsson och Hanna Högberg

14 Nov 2011 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information