Norrbottensdelegation på besök i Bryssel

111010besöknorrbotten_grupp2bild2Norrbottens landshövding och kommungrupp har mellan 4-6 oktober gästat Bryssel för ett intensivt program ordnat av North Sweden.

Delegationen besökte den svenska EU-representationen för information och diskussion kring TEN-T-revideringen, den kommande satsningen på ett europeiskt stomnätverk, som släpps den 19 oktober och fokus låg givetvis på den Botniska korridoren. Frågorna var många kring hur EU-representationen har arbetat med påverkansarbetet för förslaget, hur stort intresse det finns på den nationella politiska nivån samt vilka möjligheter det finns för den Botniska korridoren att inkluderas i det kommande europeiska stomnätverket.

Delegationen träffade också Ann-Kerstin Myleus, som arbetar på Generaldirektoratet för regionalpolitik. Där följde information om EU-kommissionens förslag kring sammanhållningspolitiken från och med 2014 som släpptes 6/10. Ann-Kerstin berättade om vilka utmaningar och förändringar sammanhållningspolitiken står inför och vad Norrbotten kan förvänta sig av det kommande förslaget. Född och uppvuxen i Norrbotten berättade Ann-Kerstin även om hur hon ständigt försöker sätta norra Sverige på EU-kartorna, något som inte är självklart.

Detta följdes av ett möte med Sven-Olof Carlsson, biträdande enhetschef på Rysslandsenheten vid Europeiska utrikestjänsten, som informerade om hur EU:s relationer med Ryssland ser ut. Viktiga frågor för EU är bland annat klimatförändringar och energifrågor i Arktis, vilket är intressant för Norrbotten och Västerbotten då båda länen ligger i det närområdet. Den regionala nivån kan spela stor roll för kontakterna och utbytet med Ryssland. Flera av kommunföreträdarna och från näringslivet kunde vittna om både möjligheter och svårigheter. Under oktober tar därtill Länsstyrelsen över ordförandeklubban i det regionala Barentsrådet, som är ett viktigt och intressant samarbetsforum för EU ibland annat sina kontakter med just Ryssland och de allt hetare frågorna kring Arktis.

Ett ytterligare intressant möte var då Göran Bäckblom informerade om hur LKAB arbetar med att informera och bevaka förslag som läggs fram i Bryssel. Samt Staffan Jerneck som berättade om hur think-tanken Centre for European Policy Studies bedriver sitt arbete.

Brysselbesöket avslutades med att Mikael Janson, ny direktör för North Sweden European Office, berättade om North Swedens arbete i Bryssel och om hur samarbetet med de andra svenska, norska och finska regionkontoren fungerar samt vilka frågor som är mest intressanta att arbeta med ur Norrbottens och Västerbottens synvinkel. Efter detta följde ett internmöte där de lärdomar och erfarenheter som delegationen fått under de gångna dagarna utvärderades. En annan punkt på agendan var hur behovet kring gemensamma arenor ser ut inom länet och hur detta kan utvecklas.

Det var med andra ord två intensiva dagar som besökarna från Norrbotten fick uppleva vid sitt besök i Bryssel.

/Hanna Högberg och Joel Larsson

07 Okt 2011 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information