Besök från Umeå kommuns Mark- och exploateringskontor

Torsdagen den 12 september fick North Sweden besök av de 11 arbetskamraterna från Umeå kommuns Mark och exploateringsenhet. Under sina två dagar i Bryssel blev det ett späckat schema med besök på Bryssels stadshus, EU-kommissionen, Sveriges ständiga representation, JMs kontor och ett av JMs projekt "Quartier des Musiciens".

Efter en presentation om arbetet på North Sweden European Office blev det ett besök på Europaparlamentet. Elin Nordmark, politisk sakkunnig inom miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet till Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S), berättade om det dagliga arbetet inom parlamentet och kopplingar mellan det som händer på kommunal nivå och EU inom miljö och folkhälsa. Efter lunch fick de en guidad tur på Hôtel de Ville - Bryssels stadshus och därefter diskutera med sina europeiska kollegor på Bryssels stadsplaneringkontor.  Efter mötet fortsatte gruppen till EU-kommissionen för att träffa Christian Svanfeldt. Christian jobbar på Generaldirektoratet för regionalpolitik och berättade om morgondagens städer och stadsutveckling.

Trots att föregående dag var lång var det ett intresserat gäng som dök upp till sitt tidiga morgonmöte på Sveriges ständiga representation. Regionalrådet Anders Lindholm informerade om framtidens statsstöd. Resten av dagen tillbringades tillsammans med Majken Nylund från JM - ett företag som sysslar med projektutveckling av bostäder och bostadsområden i Norden och Belgien.  Efter en presentation av JMs kontor åkte gruppen iväg till ett av JMs senaste projekt "Quartier des Musiciens" där 140 bostäder håller på att byggas samtidigt som marksanering pågår.

 "Det är väldigt intressant att få se hur ett annat land jobbar inom våra områden och få en större förståelse för hur EU påverkar vårt arbete. Sen är Bryssel ganska annorlunda från Umeå. Man är ju lite arbetsskadad så man går ju runt och tittar på hur de har valt att placera bostadshus och affärer." sa Helen Nilsson från mark- och exploateringskontoret under besöket.

Mark och exploateringskontoret jobbar med att förvärva och sälja fastigheter samt förvalta Umeå kommuns markreserv. Detta arbete inkluderar bland annat att leda och samordna exploateringsprojekt på kommunal mark, upprätta exploateringsavtal för genomförande av detaljplaner på privatmark, utreda och genomföra marksaneringar.

130912 mark och exp

/Jennie Larsson

16 Sep 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information