Socialdemokraterna och LO från Västerbotten besökte Bryssel

7-8 november hade North Sweden besök av LO och valledarna från Socialdemokraterna i Västerbotten på besök i Bryssel. De två dagarna användes till att skapa större förståelse för EU och dess påverkan på kommunal verksamhet och det kommande  Europaparlamentsvalet.

Torsdag 7 november fyllde 22 socialdemokrater och LO representanter North Swedens  konferensrum där de lyssnade på North Swedens direktör Mikael Janson och hans presentation om verksamheten. Precis som många andra besökare var gruppen intresserade av hur EU påverkar Sverige på läns- och kommunnivå.

131112sossarvästerbottenUnder besöket på Europaparlamentet med Europaparlamentarikern Jens Nilsson, låg fokus på "supervalåret" 2014. Huvudpoängen som Nilsson lämnade var hur viktigt EU-valet i maj 2014 är från demokratisk synvinkel och lyfte vikten av att andelen som röstar i valet till Europaparlamentet måste öka för att inte extremister ska komma in och få mer makt. Sedan Lissabonfördragets ikraftträdande den 1 december 2009 så har Europaparlamentet fått mera områden att säga till om och är nu en av de två lagstiftande församlingarna inom EU, tillsammans med Europeiska unionens råd, oftast kallat för Ministerrådet.

Andra dagen började med besök hos Fackliga Brysselkontoret vilket är LO/TCO/Sacos Brysselkontor, där Per Hilmersson, chef Fackliga Brysselkontoret berättade om kontorets arbete samt om Europafackets arbete.

Därefter besökte gruppen från Västerbotten EU-kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik där Ann-Kerstin Myleus, biträdande enhetschef för kommunikation, information och relationer med tredje länder, berättade i generella drag om hur arbetet inom EU med frågor som rör region Västerbotten går till.

Vi på North Sweden hoppas att besökarna från Västerbotten har haft ett givande besök i Bryssel och önskar dem välkomna åter.

/Jennie Larsson

13 Nov 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information