Unga Luleåtjejers driv tog dem till Bryssel

I våras fick vi besök av Hertsö fritidsgård och 25-26 september var det dags igen. Denna gång kom fem tjejer som jobbat stenhårt för att göra resan till Bryssel och EU möjlig. Syftet med resan är att få mer kunskap och diskutera EU:s jämställdhetsarbete, samt att få träffa andra ungdomar från EU och utveckla gruppens interkulturella kompetens. Allt i enlighet med EU:s Youth In Action program.

Besöket i Bryssel inleddes på North Swedens kontor där gruppen fick veta mer om hur North Sweden jobbar för att påverka viktiga frågor för Norra Sverige i EU. Därefter blev det en presentation på Sveriges Landsting och Kommuner om hur deras verksamhet i Bryssel ser ut.

Resan var möjlig tack vare Europaåret för medborgarna 2013 och kontakter som Hertsö fritidsgård knutit med andra ungdomsverksamheter under tidigare projekt. Förutom besök på Europaparlamentet med Malin Björk, politisk sakkunnig inom jämställdhet hos EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) och Lantbrukarnas riksförbund (LRF), träffade eleverna också en grupp portugisiska ungdomar samt besökte en belgisk skola där de fick chans att träffa andra ungdomar i Europa.

- För Hertsö fritidsgård är det självklart att ta till vara på unga engagerade tjejers drivkraft och vilja att göra något bra. De här tjejerna har jobbat stenhårt för att finansiera delar av denna resa och våra mål med verksamheten är bland annat att unga ska utveckla, prova och genomföra idéer - det gör verkligen denna grupp!"säger gruppens ledare Gustav Uusihannu.

130925 hertsö nyhet

Läs mer om Youth In Action programmet 

Läs mer om Europaåret för medborgarna 2013

/Jennie Larsson

25 Sep 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information