Ungdomar från Luleå besökte Bryssel

Sex personer från Hersö fritidsgård i Luleå besökte Bryssel och North Sweden 21 och 22 maj. Besöket gav en chans att lära sig mer om EU och få insyn i hur olika aktörer deltar i beslutsprocesserna och påverkar politiken i EU.

13-05-29-Luleå-Ungdommar--nFörsta besöket i Bryssel inleddes på North Swedens kontor där gruppen fick veta mer om hur North Sweden jobbar för att påverka viktiga frågor för Norra Sverige i EU.  Gruppen fick även veta mer om vad EU gör och hur dess beslutsprocess ser ut.

Programmet fortsatte på Sveriges ständiga representation vid EU som företräder regeringen i förhandlingarna inför ministrarnas möten. Gruppen fick information om det dagliga arbetet som representationen gör och vilken roll Sverige har i beslutsfattandet i EU.

Möte med lobbyister i musikindustrin

Gruppen fick insyn i hur organisationer i olika delar av beslutsprocessen med olika intressen arbetar för att påverka politiken genom att träffa företrädare för piratpartiet och musikindustrin. International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), företrädare en stor del av världens musikproducenter. IFPI arbetar med att föra fram musikproducenternas intresse och har de senaste åren fått en viss återhämtning efter många år av kraftig nedgång. IFPI framhävde vikten av att göra musiken tillgänglig på ett så bra sätt som möjligt för konsumenterna men också att dessa tjänster ska vara lagliga så att musiker och producenter kan få betalt. Spotify och Itunes lyftes fram som två lagliga alternativ till illegal nedladdning, men Youtube är den mest använda musiktjänsten och musikindustrin har avtal med Youtube där en del av intäkterna för annonser går till artisterna.

Besök i Europaparlamentet

Ulf Pettersson arbetar som politiskt sakkunnig i frågor som rör immateriell rätt åt Europaparlamentariker Amelia Andersdotter (PP). Han berättade om arbetet i Europaparlamentet och Andersdotters arbete med frågor som rör  frihet på internet och tillgång till kunskap och kultur. Pettersson talade också om vikten av bra IT-infrastruktur och tillgång till internet för alla. Att elever i skolan har tillgång till bra IT-infrastruktur är inte bara en fråga om kunskap, det är även en demokratifråga, enligt Ulf Pettersson.

/ Eric Lundvall & Niklas Johansson

29 Maj 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information