Länsstyrelsen i Norrbotten på besök

Länsstyrelsen i Norrbottens län har varit på plats 8-9 oktober i Bryssel för att få nya insikter om hur EU fungerar, vad som är på gång och hur det påverkar det dagliga arbetet.  Gruppen som bestod av fem chefer på samhällsavdelningen besökte EU-parlamentet, LRF, EU-kommissionen och Sveriges ständiga representation i EU.

152015 Länsstyrelsen

Gruppen från avdelning Samhälle arbetar för en bra och rättvis behandling samt god livskvalitet, livsmiljö och trygghet för våra medborgare i länet. Fokus för besöket var där av främst att lära sig mer om EU och vad som är på gång inom regional utveckling, djurskydd, miljö och klimat.

Dagen började med ett besök på Europaparlamentet där Kristoffer Strömgren politisk sakkunnig till Jytte Guteland (S) som sitter ibland annat miljöutskottet (ENVI) och berättade om aktuella frågor om utsläppshandel, FN:s kommande klimatförhandlingarna COP21 samt cirkulär ekonomi. Det sistnämnda högaktuellt då EU-kommissionen lovat att återkomma med ett nytt lagförslag innan årsskiftet. Besöken fortsatte sedan på Sveriges ständiga representation i EU där Charlotte Eriksson berättade om hur man nationellt arbetar i EU som sedan följdes av möte med Ann-Kerstin Myleus, som jobbar på EU-kommissionens DG Regio och har även rötter i Norrbotten.

Innan hemresa så fick Länsstyrelsen i Norrbotten även information om hur EU arbetar med djurskydd i Europaparlamentet och på LRF, där de fick bland andra träffa Christian Juliusson, som arbetar för EU-parlamentariker Jasenko Selimovic (fp) som ersatt Marit Paulsen. Intressanta diskussioner fördes även med Per Holmström, miljöråd på Svenska representationen i EU, kring aktuella ämnen som berör miljö och klimat på EU:s agenda och hur man från Svenskt perspektiv förhandlar frågorna i ministerrådet.

Studiebesöket gav nya insikter

Besöket i Bryssel gav en bra samhällsorientering och information från olika perspektiv. Det är lättare att ta till sig information när man pratar med personer på plats som jobbar med frågorna och kan beskriva processen och hur vi kan tycka till och påverka.  Förutom nya kontakter så har vi samlat på oss nya kunskaper och informationen som kommer att ge en extra dimension i vårt arbeta, sa Britt-Marie Häggberg, Avdelningschef Samhälle på Länsstyrelsen i Norrbotten efter studiebesöket.  

Vill du också göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/Martha Bahta

15 Okt 2015 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information