20160523 Ledarna

Styrelsen för branschföreningen Ledarna inom offentlig sektor besökte Bryssel under två dagar, 12-13 maj. Gruppen har bland annat besökt North Sweden, Sveriges ständiga representation till EU, Europaparlamentet, Sveriges kommuner och landsting, Sveriges delegation vid Nato och EU-kommissionen.

Syftet med resan var att lära sig mer om hur EU-lagstiftningen påverkar Sverige samt samla nya perspektiv på hur man kan lyfta frågor som berör förutsättningar och möjligheter för ledarskapet inom politiskt styrd verksamhet.

Ledarna besök

Mikael Janson, Direktör, berättar om North Swedens arbete i Bryssel

Gruppen har haft möjlighet att träffa olika representanter och aktörer i Bryssel, från företrädare för den regionala nivån (Sveriges Kommuner och Landsting och North Sweden) och för EU:s institutioner (Europaparlamentet och EU-kommissionen) till Sveriges delegation vid Nato och Sveriges ständiga representation till EU.

Dag 1

Besöket inleddes med att Mikael Janson, Direktör, gick igenom vad North Swedens arbete präglas av och hur norra Sverige kan vara med och påverka beslut på EU-nivå. Mikael illustrerade i sin presentation möjligheterna att sätta våra regioner på kartan i EU.

Gruppen besökte därefter Sveriges ständiga representation till EU, där Thomas Göransson, Arbetsmarknadsråd, berättade om vilka aktuella frågor inom arbetsrätt diskuteras just nu på EU-nivån, samt Europaparlamentet, där Frida Eriksson-Tall, politisk sakkunnig till Marita Ulvskog (S), informerade om hur arbetet i Europaparlamentet går till och om aktuella utrikesfrågor.

Första dagen avslutades med ett besök på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), där Helena Lagerholm, handläggare, talade om hur SKL arbetar med arbetsrätt och hur EU:s politik påverkar den lokala och regionala nivån.

Dag 2 

Andra dagen av besöket bjöd på ytterligare matnyttiga samtal. Kl. 8 välkomnades den morgonpigga gruppen till Sveriges delegation vid NATO av Johan Sjöberg, Försvarsrådgivare, som berättade om NATO:s verksamhet och de svenska intressena i den allt mer aktuella försvaralliansen. Efter ett möte med Joakim Bogdanoff, Chef för Svensk Energis Brysselkontor, avslutades dagarna i EU:s hjärta med ett besök på EU-kommissionens DG-REGIO, där Ann-Kerstin Myleus, från Generaldirektoratet för regionalpolitik, presenterade EU-kommissionens arbete för att främja hållbar utveckling i norra Sverige.   

Vi på North Sweden vill tacka för ett trevligt besök och hoppas att de haft en givande vistelse.

Vill du också göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

/Michele Cicchetti

23 Maj 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information