Bodens ungdomsråd och ungdomsfullmäktige på besök i Bryssel

Under två dagar, mellan 25-26 april, hade North Sweden besök av Bodens ungdomsråd och ungdomsfullmäktige här i Bryssel. Besöket inkluderade möten på North Sweden med representanter från andra regionskontor och EU-kommissionen, samt besök på Europaparlamentet, Sveriges ständiga representation till EU och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Besöket utbjöd en möjlighet att lära sig mer om EU och få insyn i hur olika aktörer deltar i beslutsprocesserna och påverkar EU-politiken.

Bodens ungdomsråd och ungdomsfullmäktige fick under två dagar ta del av ett fullspäckat schema med information om hur EU:s olika institutioner fungerar i praktiken och hur North Sweden och andra regionskontor jobbar med frågor på hemmaplan i Bryssel. Besöket inleddes med att Mikael Janson, direktör för North Sweden, gick igenom vad vårt arbete präglas av och hur regionen kan vara med och påverka beslut på EU-nivå. Mikael illustrerade i sin presentation svårigheter med att sätta norra Sverige på kartan i EU, speciellt när Europakartan ofta slutar i höjd med Stockholm.

Gruppbild Boden Besök

Bodens ungdomsråd och ungdomsfullmäktige besökte Bryssel den 25-26 april.

Besök på Europaparlamentet och Sveriges ständiga representation till EU

Gruppen besökte därefter Europaparlamentet och togs emot av Peter Eriksson (MP), som sitter i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Peter Eriksson gick igenom de olika europeiska partierna EU-parlamentariker medverkar i och hur de arbetar i utskotten med olika sakfrågor. Under mötet diskuterades bland annat aktuella frågor som rör migrationsfrågan och säkerheten i Europa. Därefter fick gruppen träffa Petra Söderqvist, assistent till Europaparlamentsledamoten Jens Nilsson (S), som berättade om hennes arbete och vilka policyfrågor som står högst på hennes agenda. Besöket på Europaparlamentet avslutades med en vistelse i den stora plenisalen där alla plenarsammanträden håller till i Bryssel.

Programmet fortsatte på Sveriges ständiga representation till EU där gruppen togs emot av Charlotta Eriksson, media och kommunikationsansvarig. Hon berättade om hur Sveriges ständiga representation till EU företräder regeringen i förhandlingarna inför ministrarnas möten och informerade om representationens dagliga arbete.

Peter Eriksson

Peter Eriksson, Europaparlamentariker (MP), berättar om det parlamentariska arbetet i Bryssel. 

Att göra praktik i Bryssel och besök på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Andra dagen av besöket fortsatte med matnyttiga presentationer av hur bland annat andra svenska regionskontor och hur Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) jobbar i Bryssel. Dagen startades med Pauline Fournals, blåbokspraktikant på EU-kommissionens enhet för Resource Effiviency, som gav gruppen en genomgång av hur det är att vara praktikant på en EU-institution. Därefter fick vi besök av Elin Damberg, praktikant på City of Malmö EU Office, som berättade om Malmös arbete och prioriteringar. Besöket avslutades på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) där gruppen välkomnades av Alfred Nisses, praktikant på SKL, som presenterade SKL:s Brysselverksamhet och visade med konkreta exempel hur stor andel av Boden kommuns beslut påverkas – direkt eller indirekt – av EU:s lagstiftning.

”Det bästa med besöket har varit att vi verkligen fått en inblick i hur det fungerar. Det är så mycket större än vad jag trodde, det handlar inte bara om de 751 parlamentsledamöterna utan det är flera tusen människor runt omkring som sitter här i Bryssel och jobbar på något sätt med EU-frågor. Jag hade ingen aning om det”, sade Oskar Wallton, ordförande i Boden kommuns ungdomsfullmäktigesstyrelse.

Intresserad av att göra ett studiebesök i Bryssel?

North Sweden European Office biträder våra uppdragsgivare i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att sätta ihop ett program och assisterar till att hitta nyckelpersoner som kan tänkas vara intressanta att träffa.

Läs mer om studiebesök i Bryssel här.

 

/Aida Mehrazin och Michele Cicchetti 

27 Apr 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information