EU vill främja kultur i dess internationella arbete med en ny strategi (1)

EU-kommissionen har beslutat om en ny strategi som skall främja kultur inom EU:s internationella relationer. Med andra ord, kommer kultur att ha en mer betydande roll i EU:s utrikespolitik. Strategin omfattar ett brett perspektiv och syftar till att uppmuntra kulturella samarbeten mellan EU och partnerländer utanför EU. Denna strategi har även i syfte att stimulera en världsordning som bygger på fred, rättssäkerhet, yttrandefrihet, ömsesidig förståelse och respekt för grundläggande mänskliga rättigheter.

En rad olika politikområden är inkluderad i den nya strategin med en utgångspunkt att förebygga stereotypa föreställningar och fördomar med hjälp av en öppen dialog, tolerans och ömsesidig respekt. Dessa åtgärder kommer vidare resultera i att förebygga konflikter och underlätta försoning mellan länder. Att respektera och sprida kunskap om olika kulturer kan även gynna integrering, våldsam radikalisering och bevara kulturarv. Med anledning av det ovan nämnda innehåller strategin en ny samarbetsmodell för medlemsstaterna, nationella kulturinstitut, privata och offentliga aktörer i EU och partnerländer.

Insatserna skall öka möjliga åtgärder för att skapa samverkan och lyfta EU:s grundprinciper såsom: främja kulturell mångfald och respekt för mänskliga rättigheter, främja ömsesidig respekt och interkulturell dialog, säkerställa respekt för principerna för komplementaritet och subsidiaritet för EU:s arbete på kulturområden, understödja utveckling av ett sektor-övergripande förhållningssätt till kultur och främja kultur genom redan existerande EU-program, ramverk och stödsystem för samarbete. 

Ett exempel av liknande förslag är EU:s stöd till Unesco och lokala aktörer i Syrien som arbetar med att bevara kulturarvet och förhindra smuggling av kulturföremål. Kulturprogrammet inom det östra partnerskapet stödjer kulturella och kreativa näringar som bidrar till en hållbar humanitär, social och ekonomisk utveckling. En plattform för kulturdiplomati inrättades i februari 2016. Den ska hjälpa EU att genomföra strategin och få EU-delegationerna, nationella kulturinstitut, privata och offentliga företag, civilsamhället i EU att samverka.

Bakgrund och strategins betydelse för tillväxt

EU har redan tidigare finansierat kulturella och kreativa projekt inom det utrikespolitiska området, till exempel genom programmet Kultur+ för länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, därtill genom program som stödjer kulturpolitisk styrning och främjar utbytet mellan olika kulturer. EU:s delegationer ordnar regelbundet kulturdiplomatiska aktiviteter och inom EU:s utvecklingssamarbete har kultur och kulturarv länge varit en del. Kultur inom EU:s utrikespolitik är ett av de tre huvudområdena i den europeiska kulturagendan från 2007. Att utarbeta en strategi på området har prioriterats i rådets arbetsplaner för kultur sedan 2011.

Kultur lyfts även fram i strategin som alltmer betydelsefull för samhällsutveckling och för ekonomisk tillväxt bland annat kulturella och kreativa näringar och turistområden. EU-kommissionen betonar även vikten av samverkan mellan olika områden och såväl som offentliga och privata sektorn. Ytterligare bör civilsamhället engageras i större utsträckning. I denna mening vill EU-kommissionen stödja kultur som drivande kraft för hållbar social och ekonomisk utveckling samt stärka samarbetet på kulturarvområdet.

Läs mer om EU:s nya strategi här.

/Aida Mehrazin

16 Jun 2016 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information