Så tycker medborgarna om EU

I mars 2017 på uppdrag av Europaparlamentet utfördes en opinionsundersökning om vad medborgare tycker om EU. Resultaten pekar på behovet av gemensamma lösningar samt otydlighet kring hur politiken kan lösa detta. Läs vidare om vad medborgarna svarade och ta del av diskussionen på ett möte med Frans Timmermans i Stockholm.

barometern

Europaparlamentet har publicerat en grafik, som sammanställer européernas svar i opinionsundersökningen, som kallas för Europabarometern. Den visar de områdena, där folk förväntar sig mer av EU, samt hur de tycker EU:s framtid ska se ut. Undersökningen genomfördes via personliga intervjuer med drygt 27 000 unga EU-medborgare. Europabarometern demonstrerar de följande tendenserna:

  • EU-medborgare kräver lösningar från EU.

De flesta svarande tycker att EU kan och borde göra mycket mer för att lösa problem på flera olika politikområden, framför allt migration och socialpolitik. Samtidigt så ökar antal personer, jämfört med 2016, som tycker att EU:s åtgärder inom terrorism och säkerhet är tillräckliga, vilket speglar mångfalden av åtgärder som redan vidtagits på EU-nivå.

  • Fler är EU-positiva men stora skillnader finns mellan medlemsländerna.

Drygt 57 % av svarande i undersökningen är positiva till EU. Åsikterna varierar dock kraftigt mellan medlemsländerna, eftersom en stor del av södra Europa (Grekland, Italien, Kroatien) verkar vara mer euro-skeptiska.

  • Intresset för politik är på uppgång.

Antal människor som är intresserade av EU-frågor ökar ständigt och mer än hälften av svarande bekräftar att de följer de senaste EU-nyheterna.

  • Missnöje bland medborgarna med demokratinivå i EU.

Undersökningen visar på ett missnöje med hur medborgarna uppfattar hur demokratiskt EU är. 47 % uppger att de är bekymrade över sociala orättvisor. Det är märktbart att resultaten skiljer sig starkt åt mellan EU:s medlemsländer.

  • Tanken på ett Europa i flera hastigheter.

Debatterna om EU:s framtid fortsätter och iden om att Europa skall utvecklas med flera hastigheter, där vissa länder fördjupar sitt samarbete med varandra, blir alltmer populär. Andelen svarande som tycker att alla länder ska fortsätta samarbetet i samma tempo minskar kraftigt, jämförd med samma undersökning, som genomfördes år 2015.

När det gäller Sverige, visar det sig att jordbrukspolitik, säkerhet, ekonomi och gränsskydd är bland de områdena, där folk vill se betydligt mindre EU-ingrepp. Däremot välkomnar svenska respondenter större EU-medverkan inom jämställdhet, miljö och demokrati.

Europaparlamentet uppger att åsikterna skiljer sig starkt åt mellan EU-länder, så debatten är långt ifrån över. Grafiken med mer information hittar ni här.

Medborgardialog om framtidens EU
I samband med publiceringen av Europabarometerns slutsatser arrangeras den 11 maj medborgardialog i Stockholm, där även Frans Timmermans, EU-kommissionens förste ordförande, kommer att närvara. Deltagarna kommer att samtala bland annat om EU-kommissionens Vitbok med olika framtidsscenarier och möjliga konsekvenser av ödesvalåret 2017 med val i Tyskland, Frankrike och Storbritannien samt inledande Brexit-förhandlingar. Dialogen kommer även att websändas live här. Mer information om evenemanget hittar ni här

/Maria Sandberg

10 Maj 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information