”Sameblod” tilldelas Europaparlamentets filmpris

Den 14 november tilldelades den svenska filmen Sameblod Europaparlamentets filmpris, Lux. Av de tre finalistfilmerna presenterades Sameblod som vinnaren för 2017 av Europaparlamentets talman Antonio Tajani i Strasbourg. Filmen som är regisserad av den Västerbottniska Amanda Kernell och belyser och skildrar på ett gripande sätt 30-talets rasbiologi och dess konsekvenser och påverkan på samers liv i Sverige.

”Jag är väldigt, väldigt glad för det här! Det är ju ett enormt fint pris att få. Dessutom känns det som en revansch och en upprättelse för de äldre generationerna som fått uppleva att behandlas som mindre värda. Så det här priset delar jag med dem” , sa manusförfattaren och regissören Amanda Kernell om Lux Prize i ett pressmeddelande.

Filmpriset Lux presenterades för första gången 2007 och av de tre slutliga finalisterna röstar Europaparlamentarikerna som sett alla tre filmerna fram en vinnare. Priset finns till för att stödja Europeisk filmproduktion då bland annat språkmurar för europeiska filmer gör det svårare för filmindustrin i EU.

171115sameblod

Skådespelarna i Sameblod Lene Cecilia Sparrok och Mia Erika Sparrok med talman Antonio Tajani

I sitt tacktal under prisceremonin i Strasbourg sade Sameblods huvudrollsinnehavare Lene Cecilia Sparrok bland annat:
”Vi vill berätta att vi fortfarande är här. Vi arbetar i vårt dagliga jobb som renägare vilket innebär att vi dagligen kan se effekterna av det koloniala tänkande och politiken som skildras i Sameblod. Effekterna av rastänkande. Av land grabbing. Av klimatförändringar. Människors attityder och fördomar.

Läs mer om priset här

/Sofia Baumgartner

15 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information