Svenska nätverket för bioekonomi i Bryssel

Nätverket inom bioekonomi för Sveriges regioner besökte Bryssel under bioekonomiveckan den 14-17 november och deltog i olika event kopplat till bioekonomi samt överlämnade bioekonomimanifestet som tagit fram av bioekonomipanelen till EU-kommissionären för forskning, vetenskap och innovation, Carlos Moedas.  De passade även på att nätverka med regionkontoren i Bryssel och Övre Norrland var representerat av Magnus Matisons, BioFuel Region.

När Sveriges regioners nätverk för bioekonomi var i Bryssel i mitten av november deltog de i ”Bioeconomy Policy Day” som anordnades den 16 november och under samma dag arrangerades även andra evenemang runt bioekonomi vilket gav nätverket en ytterlig chans för påverkansarbete samt möjlighet att fortsätta diskussionerna kring ämnet med andra intresserade.

Nätverket Bioekonomi – regioner i samverkan, är ett samarbete som styrs av Region Västerbotten och Biofuel Region.  Sverige var det första EU-landet att organisera ett nätverk inom området och idag har nätverket 11 medlemmar som består av svenska regioner. Tanken med nätverket är att tillsammans samarbeta med bioekonomi och målet är att det ska leda till fler investeringar inom den bioekonomiska sektorn i Sverige. Som representant i Bryssel från Övre Norrland var Magnus Matisons, projektledare vid BioFuel Region, som kommenterade Brysselresan såhär:

"Det var mycket lärorikt att ta del av de olika ståndpunkterna som framfördes kanske särskilt av de som vi inte direkt håller med om."

Överlämning av bioekonomiskt manifest

Under Bioeconomy Policy Day överlämnades ett manifest om bioekonomi till EU-kommissionären för forskning, vetenskap och innovation, Carlos Moedas.  Innehållet i manifestet är ett resultat framtaget av en bioekonomisk internationell panel som har arbetat i ett års tid med manifestet. Sverige har haft fyra representanter med i panelen och Magnus Matisons var en av svenskarna som deltog i arbetet av manifestet som inkluderar förslag och riktlinjer till medlemsländerna samt EU.

Möte mellan nätverket och regionkontoren i Bryssel

Bioekonomi – regioner i samverkan anordnade även under veckan även ett tillfälle för nätverket att träffa de svenska regionkontoren i Bryssel där deltagarna hade möjlighet att knyta kontakter och diskutera ytterligare samarbeten. Det var också samtal om att det finns behov för regionkontoren att få mer hjälp från experter i sakfrågor och nätverket lovade bistå med sakkunniga inom bioekonomi.

"Det är otroligt viktigt att vi tar del av de politiska policyprocesserna som pågår i EU då det kommer att påverka till stor del hur vi kan utveckla bioekonomin i våra regioner. Därför är vi väldigt glada över att vårt nätverk, Bioekonomi – regioner i samverkan, träffas här och att vi får tillfälle att träffa våra regionala Brysselkontor", sade Magnus Matisons innan resan.

Läs mer om resan här.

/Sofia Baumgartner

29 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information