Tyst minut i Europaparlamentet för Jens Nilsson (S)

Den svenska Europaparlamentarikern och Socialdemokraten Jens Nilsson från Östersund har avlidit efter en kort tids sjukdom, 69 år gammal.

”Det är med stor sorg vi idag nåtts av budet om vår kollega och vän Jens Nilssons allt för tidiga bortgång. Jens Nilssons värme och djupa engagemang för det lokala och regionala, såväl som det globala, lämnar ett stort tomrum efter sig i den svenska socialdemokratiska delegationen i Europaparlamentet”, skriver Socialdemokraterna i parlamentet i ett pressmeddelande. Under tisdagen, efter beskedet om Jens Nilssons bortgång, hölls en tyst minut klockan 12.30 i Europaparlamentet.

Östersundpolitiker med engagemang för lokal och regional utveckling i EU

Jens Nilsson var ledamot av Europaparlamentets transportutskott och utskottet för regional utveckling och har varit parlamentariker sedan 2011. Han valdes in i samband med Europaparlamentsvalet 2010 på en av de två sista platser som Sverige fått sig tilldelat efter justeringar av antalet ledamöter per land i samband med antagandet av Lissabonfördraget. Han kunde dock inte tillträda förrän fördraget var formellt godkänt av alla länder inklusive de belgiska regioner som var sist ut och därmed dröjde det till 2011 innan han kunde ta plats.

Han trädde då in i det regionala utskottet mitt i de pågående viktiga förhandlingarna inför nuvarande programperioden i EU 2014—2020. Han spelade därmed en central roll för att lyfta in de svenska regionala perspektiven och kunde med sin bakgrund av ett långt engagemang som kommunalpolitiker och kommunalråd i Östersund bidra till inte minst utfallet för norra Sveriges vidkommande i nuvarande regionalfonder.

Tidig att se EU:s betydelse för norra Sverige och alla regioner

Jens Nilsson var tidigt ute med att se EU:s roll och betydelse för norra Sverige och vikten av samarbete för att nå framgång genom bildandet av Europaforum Norra Sverige, EFNS, för de fyra nordligaste regionerna i Sverige och förlängningen av det arbetet genom nätverket för Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, för regionerna i norra Sverige, Norge och Finland.

Jens Nilsson var även som parlamentariker fortsatt engagerad i norra Sveriges möjligheter och att upprätthålla EU:s intresse för regionen och med i många av North Swedens och Mid Swedens olika aktiviteter på hemmaplan och i Bryssel, inte minst inom sina utskottsansvar; regionalpolitik och infrastruktur.

Jens Nilsson var samtidigt genuint engagerad i regionalpolitikens roll och villkor och alla regioners betydelse för EU och månade därför alltid om dialogen med alla svenska regioner och en sammanhållningspolitik i EU för alla. Han var också ordförande i parlamentets intergrupp för social ekonomi, en fråga som låg honom varmt om hjärtat.

North Sweden European Office sänder sina tankar till familj och nära och kära.

/Mikael Janson

13 Mar 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information