Kommissionen dedikerar 4.6 miljarder euro till nettonollteknik
![](/media/6036/elbild.jpg?anchor=center&mode=crop&width=1140&upscale=false&rnd=133790083290000000)
Den 3 December 2024 introducerade EU-kommissionen förnyade ansträngningar för att stärka nettonollteknik som ska bidra till europeiska industrins konkurrenskraft och klimatmålen. Kommissionen lanserar nu två nya ansökningsomgångar med en budget på 3,4 miljarder euro för att påskynda utbyggnaden av innovativ teknik av koldioxidutsläpp i Europa vilket inkluderar batterier för elfordon. Vidare allokeras 1,2 miljarder euro till en andra auktionering av stöd från den Europeiska vätgasbanken med syfte att påskynda produktionen av förnybart vätgas. Stödet är en del av EU:s gröna giv om att bli klimatneutral till 2050 och finansieras genom stödet sker genom Innovationsfonden (IF24) med intäkter från EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS).
EU:s årliga satsning genom Innovationsfonden fokuserar på finansiering av innovativ teknik av koldioxidutsläpp: mer specifikt är det projekt i tillverkningen av komponenter för förnybar energi, energilagring, värmepumpar och väteproduktion. Finansieringen delas upp i tre övergripande teman och genom två olika portföljer: en mer generell kallad Net-Zero Technologies Call, en dedikerad för batteriutveckling samt en dedikerad till vätgasproduktion genom den europeiska vätgasbanken.
För att söka medlen kommer aktörer att bland annat bedömas utifrån deras potential att minska utsläppen av växthusgaser, innovationsnivå, projektmognad, kostnadseffektivitet.
Ansökningsprocessen delas upp i två fält:
- Aktörer som vill ha stöd för generell netto-noll-teknologi inklusive batterier och vätgas har fram till den 24 april 2025 på sig att ansöka till Innovationsfondens utlysningar. Detta sker genom EU:s finansieringsportal online.
- Aktörer som är en del i utvecklingen av förnybar vätgas har fram till den 20 februari 2025 att söka medel genom den europeiska vätgasbanken. Även detta sker genom EU:s finansieringsportal online.
Ökat fokus på batterier
EU-kommissionen har tilldelat 1 miljard euro specifikt för tillverkning av battericeller för elfordon som en del i stödjandet av projekt som kan producera innovativa battericeller, tillverkningstekniker, processer och teknologier. För att öka den europeiska konkurrenskraften ser EU ett stort behov av att brygga de ekonomiska barriärer som finns för tillfället inom Europas batteriproduktion vilket hämmar en storskalig industriell uppskalning.
Utöver denna satsning har också europeiska investeringsbanken (EIB) inlett ett nytt partnerskap för att stödja investeringar i EU:s batteritillverkningssektor vilket väntas innebära ett tillägg på 200 miljoner euro till innovationsfondens InvestEU-program.
Mer stöd till grön vätgasproduktion
Med en utökad budget med 400 miljoner euro jämfört med 2023 års stöd, kommer den nya satsningen tilldelas 1,2 miljarder euro för att stödja producenter av vätgas som kategoriseras som förnybart bränsle av icke-biologiskt ursprung (RFNBO). Finansieringen kommer från intäkter hämtade ur EU:s utsläppshandelssystem (ETS).
Krav på resiliens
Utöver att stödet fungerar som ett verktyg för EU att nå sina gemensamt överenskomna klimatmål, ämnar den att samtidigt öka den europeiska konkurrensförmågan genom teknik och industriutveckling. Med bakgrund av de nya geopolitiska utmaningar som EU står inför, har därför kriterier om resiliens införts. Exempelvis kommer kriterier på resiliens kräva åtgärder för att skydda Europa mot beroende av en enda leverantör vilket ska stärka den europeiska industrin.
Medlemsstater får nu möjlighet att delfinansiera satsningar
Medlemsstaterna kommer dessutom för första gången få möjlighet att komplettera innovationsfondens Net-Zero ansökningsomgångar med egna nationella finansieringssystem. Detta skulle, enligt kommissionen göra det möjligt för medlemsstaterna att dra nytta av innovationsfondens utvärderingsprocess och skapa en mer standardiserad process för godkännande av statligt stöd.
/William Ekelius
Läs mer om utlysningen här
Ansökan till den generella utlysningen av netto-noll projekt finner du här
Ansökan till stöd för batteriutveckling finner du här
Ansökan till europeiska vätgasbankens utlysningen finner du här
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information