Publikrekord vid Logistikdag Norr - ”Klara, färdiga, bygg!”
Den 13 november var det dags för den tolfte upplagan av Logistikdag Norr som arrangeras årligen av Norrbottens Handelskammare och Byggföretagen i Luleå. Årets tema var ”Klara, färdiga, bygg!” och fokuserade just på hur vi går från plan till handling när det gäller att utveckla transportinfrastrukturen för att möta den gröna industriomställning som sker i norr, men även utifrån det nya geopolitiska läget.
Det blev publikrekord vid årets upplaga av Logistikdag Norr som gick av stapeln den 13 november i Luleå. Med runt 280 medverkande från såväl politik som näringsliv och akademi som samlades kring ett högintressant program på temat ”Klara, färdiga, bygg!”, öppnades bra möjligheter för konstruktiva samtal både vid nätverksmiddagen kvällen innan, på scenen och i marginalen av programmet.
Överste Lars Karlsson, Chef för norra militärregionen på Försvarsmakten, inledde dagen med en utblick kring det geopolitiska läget och Nordkalottens strategiska roll i den kamp om inflytande och naturresurser som pågår. Lars Karlsson berättade om olika typer av påverkansoperationer som ständigt sker såsom politiska påtryckningar eller informationsoperationer och underströk vikten av robust infrastruktur och god reparationskapacitet vid en väpnad konflikt. De viktiga stråken i norra Sverige behöver därför byggas ut och rustas upp utifrån såväl militär som civil nytta, s k dual use.
Även omvärldsspaningen från Tanja Rasmussen, Näringspolitisk Chef på Byggföretagen, genomsyrades av säkerhetsaspekterna där hon pekade på bygg- och anläggningsbranschen som en viktig del av Sveriges totalförsvar.
- Det som förstörs i krig måste byggas upp igen. Det är viktigt både för försvarsförmågan och för försvarsviljan. Det som inte fungerar bra i dag kommer att vara en säkerhetsrisk i framtiden, påpekade Rasmussen.
Medverkade gjorde även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson som berättade om infrastrukturpropositionen som nyligen presenterats och att regeringen ser på möjligheten med alternativ finansiering, till exempel för Malmbanan. Carlson medverkade även i ett panelsamtal tillsammans med Kristina Alvendal, Industrisamordnare Grönt Accelerationskontor, Janus Brandin, Regional Utvecklingsdirektör, Region Norrbotten, Erik Eklund, GD Sjöfartsverket och Jonas Abrahamsson, VD Swedavia som till viss del kom att kretsa kring Norrbotniabanan och dess planerade infart till Luleå. Trafikverket har nyligen förordat det västliga alternativet som grund för den fortsatta planeringen trots en lång säcklösning och trots att det alternativet inte kopplar ihop järnvägen med flyget. Det östra alternativet förordas av bland andra Norrbotniabanan AB, Norrbotniabanegruppen, Luleå, Boden och Piteå kommun, Region Norrbotten och Swedavia.
- Det östra alternativet har två mycket tydliga fördelar genom att det dels främjar persontrafiken genom effektiv och genomgående trafik i Luleå, dels skapar ett intermodalt transportnätverk genom att det möjliggör en viktig sammankoppling med Luleå Airport, underströk Janus Brandin.
Ett intermodalt nätverk där järnvägen kopplas ihop med flygplatser är även ett av målen inom den europeiska transportpolitiken. Infrastrukturministern kommenterade diskussionen med att regeringen eftersträvar intermodalitet och att det gärna kunde understrykas i svaren i den pågående remissrundan kring förslaget.
Från Finland medverkade Pekka Petäjäniemi från Trafikledsverket med en presentation om prioriterade infrastrukturprojekt i finsk infrastrukturplan. Elektrifiering av sträckan Laurila-Torneå-Haparanda pågår och arbetet planeras vara klart i januari 2025. Ett arbete pågår även för att titta på möjligheterna att justera spårvidden till europeisk standard, från 1524 mm till 1435 mm, vilket även är ett förslag från EU-nivå. Petäjäniemi berättade även om tankarna kring en fast förbindelse över Kvarken, från Vasa till Umeå. En studie genomförs, där man tittar på både bro- och tunnellösningar, som ska vara klar i mars 2025.
I utställningsdelen fanns Norrbotniabanan på plats med en monter där Gusten Granström, VD för Norrbotniabanan AB, och Elisabeth Sinclair, projektledare för Norrbotniabanegruppen, berättade om den senaste utvecklingen kring planering och byggande av banan. Fortfarande saknas ett byggstartsbeslut för Dåva-Skellefteå, vilket lyfts nyligen med både infrastrukturminister Andreas Carlson och generaldirektören för Trafikverket Roberto Maiorana. Norrbotniabanan arrangerade också ett seminarium med fokus på att sätta ett tydligt målår för Norrbotniabanan för att alla berörda parter ska kunna planera och dra nytta av sina investeringar.
/Lotta Rönström
Läs mer om talarna vid Logistikdag Norr här
Läs mer om byggstartsbeslut för Norrbotniabanan (Dåva-Skellefteå) här
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information