EU:s hållbarhetsregelverk i fokus på konferens i Stockholm

Den 29 april gick konferensen EU Sustainability Regulations 2025 av stapeln i Stockholm. Konferensen lade fokus på EU:s hållbarhetsregelverk där talare från EU-kommissionen, Europaparlamentet och flertalet sektorer fanns på plats. North Swedens Gölin Carina Christiansen närvarade för att diskutera hur avskogningsförordningen påverkar skogsnäringens konkurrenskraft och hur EU:s lagstiftning påverkar Sverige och svenska skogsägare.

– Snabba kast i politiken och detaljregleringar som tyvärr ofta visar sig inte fungera i verkligheten är inte vad som gynnar EU:s globala konkurrenskraft, sade Gölin Carina Christiansen. 

Konferensen arrangerades av Bonniers News och Dagens Industri (DI) och var deras första konferens om EU:s hållbarhetsregelverk. Konferensen erbjöd en översikt över den aktuella situationen samt de senaste nyheterna inom hållbarhetsregleringar, med särskilt fokus på EU lagstiftning och direktiv.  

Bland fokusämnena fanns bland annat nya regelverk från EU såsom mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM), hållbarhetsredovisning för företag (CSRD), direktivet om miljöpåståenden, avskogningsförordningen och EU-kommissions förenklingspaket (Omnibus).  

Gölin Carina Christiansen pratade om de snabba förändringarna som betecknar dagens  EU-politik. Medan den gamla EU-kommissionen i snabb takt sökt reglera och begränsa bruk av skog inom EU har den nya kommissionen global konkurrenskraft och säkerhet som sina främsta prioriteringar. 

Avskogningsförordningen som väntas träda i kraft i januari 2026 bedöms av näringen själv och även det nya EU-parlamentet kunna skada EU:s konkurrenskraft inom den skogliga bioekonomin. 

– Risk finns för byråkrati utan mening eftersom skogsbruk inte driver avskogning globalt. Avskogning drivs av ändrad markanvändning, sade Gölin Carina Christiansen och upprepade vad Europaforum sagt i ett tidigt skede. Trä borde fortsätta regleras av Timmerförordningen och borde undantas från Avskogningsförordningen. 

Deltagarna fick en översikt av relevanta regelverk från EU samt praktiska tips på verktyg och metoder för att hantera och implementera dessa inom olika verksamheter. De gavs också möjlighet att fördjupa sin förståelse för lagstiftningens syften och bakgrund, samt hur de olika regelverken samspelar. Genom fallstudier från företag som redan arbetar med att anpassa sig till de nya reglerna, fick deltagarna ta del av konkreta lösningar och framgångsexempel – värdefulla insikter för att kunna navigera i sitt eget arbete. 

Bland talarna fanns bland annat Europaparlamentariker Emma Wiesner som var med på länk för att ge en direktrapport från Bryssel, Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige, som belyste varför vi befinner oss där vi gör idag, hur vi kan hålla jämna steg med utvecklingen, samt det senaste inom EU:s hållbarhetsregleringar och det så kallade Omnibusförslaget som är EU-kommissionens förenklingspaket. Därutöver medverkade flera talare från näringslivet och andra relevanta sektorer som delade med sig av sina perspektiv. Bland annat berättade Anna Karin Lindberg, hållbarhetsstrateg/senior hållbarhetsledare på ICA Sverige AB om inköpskedjornas roll i den gröna omställningen.  

Emma Wiesner, Europaparlamentariker som sitter i bland annat utskottet för miljö, klimat och livsmedelssäkerhet, utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling och fiskeriutskottet fanns med på länk från Bryssel.

Läs mer om konferensen här

Läs mer om Europaforum Norra Sverige (EFNS) position på avskogningsförordningen här

Läs Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) brev till EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius om avskogningsförordningen här

06 Maj 2025 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information