Öppet brev från Transportsektorn till Ministerrådet

Den 4 februari 2025 undertecknade ett stort antal aktörer inom Europas transportsektor ett öppet brev med en uppmaning om att bevara och stärka den europeiska transportfinansieringen i den kommande EU-budgeten för åren 2028–2034. Brevet, riktat till ministerråden för allmänna frågor samt ekonomiska och finansiella frågor, ifrågasätter EU-kommissionens planer på att omfördela transportfinansieringen till nationella planer och betonar behovet av en centraliserad investeringsstrategi.
Ett 40-tal aktörer inom Europas transportsektor, däribland Conference for Periferal and Martime Regions (CPMR) och Scandria Alliance som North Swedens regioner är en del av, har tillsammans signerat ett öppet brev riktat till ministrar i rådet för allmänna frågor och rådet för ekonomiska och finansiella frågor. I brevet uppmanar de EU:s medlemsländer och EU-kommissionen att bevara och stärka ett dedikerat europeiskt finansieringsinstrument för transport i den kommande EU-budgeten.
Avsändarna betonar vikten av koordinering gällande infrastruktur i Europa för att säkra flödet på den inre marknaden och för att stärka konkurrenskraften. De hänvisar till Mario Draghis och Enrico Lettas rapporter som har understrukit vikten av ett transeuropeiskt nätverk för att skapa jobbtillfällen, regional sammanhållning och ekonomisk tillväxt. De menar också att ett stabilt transportnätverk är av strategisk betydelse för att hantera de säkerhetsutmaningar som Europa står inför.
Av denna anledning är aktörerna inom transportsektorn kritiska till EU-kommissionens planer om att omfördela en stor majoritet av den europeiska transportfinansieringen till nationella planer. De menar att en stabil och långsiktig investeringsstrategi med en centraliserad EU-samordning är nödvändig för att säkra framtiden för Europas transportnätverk. De vill därför att medlemsländernas ministrar ska förmedla vikten av detta till EU-kommissionen i samband med utformningen av EU:s nästa långtidsbudget (MFF), där ett förslag ska presenteras senare i år och en ny lagstiftning därefter träda i kraft i januari 2028.
North Swedens arbete inom transportpolitik
North Sweden påverkar utformningen av EU:s transportpolitik utifrån de specifika förutsättningarna i norra Sverige genom nära samarbete med parter som delar regionens mål och visioner, som exempelvis CPMR. För den tunga och exportintensiva industrin är effektiva förbindelser till den europeiska marknaden avgörande. Ett väl fungerande transportnät är också nödvändigt för att attrahera och behålla arbetskraft. North Sweden arbetar därför för att EU ska stötta ett transportsystem som förbinder Europas nordliga delar, både interregionalt, vid gränsövergångar, inom EU och mot omvärlden. Detta är särskilt viktigt för en geografiskt stor, men glest befolkad region med ett exportintensivt näringsliv.
/Maria Janulf
Läs hela brevet här.
Foto: Pixabay
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information